Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 22.01.2017.
15:15
Blic, Vestionline A

Putin počinje da brine: Tramp možda i nije tako dobro rešenje

Donald Tramp u Rusiji dobija takvu televizijsku pokrivenost kakva je uglavnom rezervisana za Vladimira Putina uz najpopularnije propagandne opise koji proteklu nedelju prate novoizabranog predsednika kao "čoveka od reči". Ipak, unutar Kremlja, početna euforija oko Putinovog obožavaoca u Beloj kući polako se pretvara u skepticizam da se bilo kakva značajna dostignuća u odnosima sa SAD-om mogu postići, smatraju četiri visoka zvaničnika u Moskvi.

Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Vrtlog kontroverzi oko navodnog ruskog hakovanja koje je naredio lično Putin, a koje je Trampu pomoglo da osvoji izbore, kao i procureli dosije koji implicira da Kremlj navodno poseduje kompromitujući materijal o novom predsedniku, paralisali su Vašington, a zakon koji bi uveo još oštrije sankcije Rusima uživa dvostruku podršku.

Sled događaja naveo je mnoge iz Trampovog kabineta da se postave čvršće prema Rusima u odnosu na ono što je Kremlj očekivao, tvrde izvori, a piše ugledni "Blumberg".

- Novonastala oluja mač je sa dve oštrice za Putina koji se poslednjih 16 godina bori da povrati svojoj zemlji status supersile, dok je Rusija ponovo u centru američke pažnje, što je probudilo kritičare ruskog predsednika - smatra Aleksej Česnakov, nekadašnji visoki funkcioner Kremlja, a danas savetnik vladajuće ruske partije.

- U Kremlju je došlo do razumnog preokreta u smislu očekivanja. Vođstvo sada jasno razume da učvršćivanje veza neće biti jednostavno i da će novi skandali umanjiti takve šanse - kaže Česnakov.

Kremlj i ostali zvaničnici rekli su da će se suzdržati u komentarisanju Trampovih izjava i njegovih kandidata dok ne prođe inauguracija. I sam Putin je ove nedelje stao u Trampovu odbranu. On je rekao kako su navodi iz procurelog dosije "očigledno fabrikovani", prenosi "Blumberg".

- Teško mi je da poverujem da je jurio po hotelima i sastajao se sa devojkama niskog morala, iako su sigurno najbolje na svetu - rekao je Putin.

Ruski zvaničnici mogli bi namerno smanjiti očekivanja od Trampa kako bi podrili sumnje da su tajno potpomogli njegovu kampanju.

Nikolaj Patrušev, šef ruske obaveštajne službe i dugogodišnji Putinov saveznik, ove nedelje je pokušao da ublaži očekivanja javnosti od boljih odnosa sa Amerikom. U anketi spovedenoj pre dva meseca, gotovo polovina zemlje očekuje bolje odnose sa SAD "ubrzo" pošto Tramp preuzme funkciju.

- U takvom okruženju, ne možemo govoriti o radikalnim promenama u rusko-američkim odnosim. Ne gajimo iluzije o iznenadnom ublažavanju mera prema Rusiji - rekao je Patrušev za vladin zvanični list.

Državni emiteri, pažljivo kontrolisani od strane Kremlja, takođe izveštavaju da "nema potrebe za iluzijama" iako i dalje navode kako su tvrđi stavovi Reksa Tilersona, kandidata za državnog sekretara, i Džejmsa Matisa za ministra odbrane, samo poziranje koje ima za cilj da osigura odobrenje Senata.

Andrej Kortunov, direktor ruskog Saveta za međunarodne odnose, istraživačke grupe postavljene od strane Kremlja, kaže da Tilersonovo svedočenje prošle nedelje pokazuje koliko je dubok antiruski sentiment u Vašingtonu. Tilerson, nekadašnji šef "Ekson mobila", koji Putina poznaje od 1999. i koji je od njega dobio i medalju 2012, nazvao je Rusiju "opasnom" po američke interese.

- Zvučalo je kao da je morao da potpiše krvlju da je protiv Putina - rekao je Kortunov.

Matis, penzionisani general i kandidat za ministra odbrane, otišao je još dalje stavivši Rusiju i njene pokušaje da sruši NATO na vrh svoje liste glavnih pretnji. I Tilerson i Matis su izneli stavove u suprotnosti da pojedinim Trampovim izjavama o Rusiji i NATO.

- Te razlike, udružene sa Trampovom nepredvidivošću, počinju da brinu Kremlj. Rusko rukovodstvo definitivno preferira Trampa u odnosu na Klintonovu. Ali, sada su zabrinuti. Tramp je veoma impulsivan i stvari doživljava lično, tako da bi sladak početak mogao imati kiseo kraj - smatra Dmitrij Simes, predsednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2017. 16:48
Ko god poveruje amerikancu najobicnija je budala! Medjutim, jedno je sigurno:Tramp je mnogo manje zlo od nakkaze, Klintonove!!!
Utorak 24.01.2017. 23:51
Доналд Трамп у Русији добија такву телевизијску покривеност каква је углавном резервисана за Владимира Путина уз најпопуларније пропагандне описе који протеклу недељу прате новоизабраног председника као „човека од речи“. Ипак, унутар Кремља, почетна еуфорија око Путиновог обожаваоца у Белој кући полако се претвара у скептицизам да се било каква значајна достигнућа у односима са САД-ом могу постићи, сматрају четири висока званичника у Москви. Вртлог контроверзи око наводног руског хаковања које је наредио лично Путин, а које је Трампу помогло да освоји изборе, као и процурели досије који имплицира да Кремљ наводно поседује компромитујући мат-еријал о новом председнику, паралисали су Вашингтон, а закон који би увео још оштрије санкције Русима ужива двоструку подршку. След догађаја навео је многе из Трамповог кабинета да се поставе чвршће према Русима у односу на оно што је Кремљ очекивао, тврде извори, а пише угледни „Блумберг“.
Utorak 24.01.2017. 23:52
„У Кремљу је дошло до разумног преокрета у смислу очекивања. Вођство сада јасно разуме да учвршћивање веза неће бити једноставно и да ће нови скандали умањити такве шансе“, каже Чеснаков. Кремљ и остали званичници рекли су да ће се суздржати у коментарисању Трампових изјава и његових кандидата док не прође инаугурација. И сам Путин је ове недеље стао у Трампову одбрану. Он је рекао како су наводи из процурелог досије „очигледно фабриковани“, преноси „Блумберг“. „Тешко ми је да поверујем да је јурио по хотелима и састајао се са девојкама ниског морала, иако су сигурно најбоље на свету“, рекао је Путин.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online