Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
23:23
blic.rs A

Trampov omiljeni Kinez jednom rečenicom objasnio najveći problem SAD

Džek Ma, vlasnik Alibabe, smatra da su SAD pogrešile još pre 30 godina jer su se mnogo fokisirale na rat i Vol strit. Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu, osnivač kineskog onlajn šoping giganta Alibaba kaže da je pre deset godina "globalizacija bila savršena strategija za SAD".

Reuters
Divi mu se čak i Donald Tramp: Džek Ma

- Američke kompanije su ovako razmišljale: "Želimo samo tehnologiju, i intelektualno vlasništvo, i brend, a ostale poslove ćemo prepustiti Meksikancima i Kinezima", i takvim razmišljanjem su na globalizaciji zaradile milione i milione dolara.... Kada sam diplomirao, hteo sam da kupim pejdžer koji je koštao 250 dolara, a moja mesečna plata je bilo deset dolara - ispričao je Ma.

IBM i Majkrosoft tada su pravili veći profit nego četiri najveće kineske banke, primetio je biznismen i zapitao se:

Gde je otišao sav taj novac?

Kinezi su pre 30 godina čuli za Ford i Boing, a danas pričaju o firmama iz Silicijumske doline i sa Vol Strirta. U isto vreme, SAD su potrošile mnogo novca na spoljne konflikte.

- U poslednjih 30 godina Amerika je na 13 ratova vođenih na stranom tlu potrošila 14,2 biliona dolara. Koliko god da je vaša strategija bila dobra, trebalo je trošite taj novac na svoje ljude. Novac ode na Vol Strit, i šta se dogodilo? U 2008. je sa Vol strita zbrisano 19,2 biliona dolara američkog prihoda. Šta bi bilo da je taj novac potrošen na srednjem zapadu SAD? - zapitao se Ma.

Vodi se devizom Foresta Gampa

On je priznao da mu je omiljeni film "Forest Gamp" jer je u njemu video nešto od "Alibabe". Ma je citirao Foresta Gampa (koga u filmu glumi Tom Henks): "Niko ne zarađuje novac loveći kitove, ljudi zarađuju tako što love račiće".

- Tako Alibaba pravi novac - rekao je Ma.

Kineski biznismen poznato po oštrom jeziku rekao je i da želi da se rano penzioniše, jer ne bi da "umre u kancelariji, već na plaži".

Kako je "kupio" Trampa

Da je u pitanju pragmatični biznismen, pokazuje i činjenica da se pre deset dana susreo sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Ma planira da otvori milion radnih mesta u SAD kroz kompanijsku e-komerc platormu.

- Džek želi da zaposli milion Amerikanaca tako što će milion malih biznisa prodavati američka dobra Kinezima preko Alibabe - rekao je Brajon Tingler, šef spoljnih poslova u Alibabi.

Tramp je posla sastanka nazvao Maa "velikim, velikim biznismenom, jednim od najboljih preduzetnika na svetu"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online