Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.01.2017.
18:32
index.hr A

Tramp za inauguraciju hteo paradu tenkova, Pentagon odbio?

Donald Tramp, koji će uskoro i zvanično postati predsednik SAD, za svoju inauguraciju imao je posebne zahteve od Pentagona, ali mu to nije pošlo po planu.

Reuters
Dobio dozvolu za prelet helikoptera i aviona, ne i za tenkove

Naime, prema Trampu, ako želite biti veliki i važan predsednik, morate pokazati snagu svoje vojske. Za početak, odmah na inauguraciji.

U razgovoru za “Vašington post” ove nedelje, rekao je kako želi da se pohvali snagom američke vojske, pa i na ulicama Vašingtona.

- Vojska će možda preleteti preko Njujorka i Vašingtona. Mislim, zapravo ćemo pokazati svoju vojsku - rekao je on. 

Tramp ima viziju vojne parade kakvu bi hteo da napravo i hteo je upravo da takva vojna parada, s potpunim prikazom vojne moći SAD, obeleži prvi dan njegovog mandata. 

Tako su u njegovom timu za organizaciju inauguracije došli na ideju da se u inauguracijsku paradu uključe tenkovi i bacači raketa. Kako je izvor iz inauguracijskog odbora rekao “Hafington postu”:

- Odmah smo se setili parada s Crvenog trga i iz Severne Koreje.

Navedene parade se često doživljavaju kao preterano pokazivanje "vojnih mišića", a čini se kako Tramp želi upravo to, prenosi portal "Indeks". 

Pentagon, ipak, nije bio za saradnju, kažu izvori. 

Iako su spremni za saradnju na organizaciji inauguracije, ovu ideju su odbili, jer su zaključili kako bi masivni tenkovi oštetili puteve, dok su neki bili zabrinuti kako bi izgledala parada tenkova i bacača raketa u centru Vašingtona. 

Pentagon ipak nije odbio sve Trampove ideje, te je dobio pet grupa od četiri vojna aviona za inauguracijsku paradu, po jedan od svake grane vojske. 

Vazdušne snage planiraju da imaju četiri borbena aviona kao i mornarica, vojska dolazi s četiri helikoptera, marinci s četiri letelice, dok obalska straža planira da preleti s četiri helikoptera za spasavanje. 

Ovakvi zahtevi su svakako netipični za inauguraciju predsednika SAD, te više spadaju u planove vojne parade u Rusiji ili Severnoj Koreji. Na Obaminoj inauguraciji nije bilo preletanja vojnih aviona.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.01.2017. 00:24
Ovo je nemoguce, takve stvari se pripremaju po 3 meseca unapred, i to u vojskama koje takve masovne parade praktikuju svake godine. Cak ni amercika vojska ne moze da organizuje ovako nesto za tako kratko vreme, pogotovo sto oni ne praktikuju ovakve masovne manifestacije
Utorak 24.01.2017. 00:25
Ja sve više pomišljam da ovaj troluje i provocira, čisto iz zezanja.
Utorak 24.01.2017. 00:25
Eksperti, procitajte naslov js jednom i obratite paznju na kraj!!! Znak pitanja. "Vojska će možda preleteti preko Njujorka i Vašingtona. Mislim, zapravo ćemo pokazati svoju vojsku", rekao je on. Tako su u njegovom timu za organizaciju inauguracije došli na ideju da se u inauguracijsku paradu uključe tenkovi i bacači raketa. Ko je hteo paradu???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online