Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

"NATO zastareo, briga me za EU"

Četiri dana pre inauguracije budući američki predsednik Donald Tramp je dao intervju za nemački "Bild", zajedno sa "Tajmsom", koji će "možda ući u istoriju", kako je neskromno najavio Kaj Dikman, odlazeći urednik "Bilda".

Reuters
Donald Tramp razgovarao sa novinarom Bilda

Istina, izjave budućeg predsednika da je NATO zastareo, da je Bregzit fantastičan, da mu je svejedno šta će se desiti sa EU, a da su Sirija i Irak najveće brljotine u američkoj istoriji, logično su izazvale pometnju kod prozvanih, kao i brojne komentare i reagovanja.

Tramp je najavio da će već od prvog dana predsednikovanja raditi na osiguranju granica i jačanju vojske, i da neće dozvoliti ulazak izbeglica iz Sirije za koje se ne zna ko su.

- Ne postoji mogućnost da se ti ljudi provere. Neću da postupim kao Nemačka. Pri tom imam veliki respekt prema Merkelovoj, to moram da kažem. Ali smatram da je bila nesrećna odluka to što se dešava - rekao je Tramp.

Na pitanje da li bi, isto kao i što je rekao Obama prilikom svoje oproštajne posete Berlinu, glasao na izborima za Merkelovu kad bi mogao, Tramp je uzvratio da je nikad nije sreo, ali da ima osećaj da je veliki lider.

- Ipak, smatram da je napravila krajnje katastrofalnu grešku kada je pustila tolike ilegalce u zemlju, a da se ne zna odakle uopšte dolaze - rekao je Tramp, koji je po ocu nemačkog porekla.

On smatra da je trebalo da se obezbede sigurnosne zone u Siriji i da to plate golfske države koje imaju novac kao malo ko drugi. To bi bilo znatno jeftinije nego trauma kroz koju Nemačka sada prolazi.

- Vidite, cela ta priča nije smela da se desi. Irak nije smeo da bude napadnut, zar ne? To je bila jedna od najlošijih odluka, možda i najlošija koja je doneta u istoriji naše zemlje. Bacili smo kamen u osinje gnezdo. I sada je to jedna od najvećih brljotina svih vremena!

U borbi protiv Islamske države Tramp je rekao da ne želi da bude kao Obama i drugi. Pri tom je mislio na vojnu intervenciju na Mosul, koja se razvila u "brutalnu katastrofu" zato što je pre četiri meseca otvoreno najavljivan napad.

Putinovu intervenciju u Siriji takođe smatra veoma lošim potezom.

- Imali smo šansu da učinimo nešto kad smo povukli tu crvenu liniju, ali se ništa nije desilo. To je bila jedina prilika za koju je sada suviše kasno.

O tome u koga ima više poverenja, Merkelovu ili Putina, Tramp je rekao da za početak veruje oboma, ali će videti dokle će to potrajati.

- Možda uopšte ne potraje dugo! - poručio je u svom stilu.

Za NATO je rekao da ima probleme i da je zastareo, jer je nastao pre mnogo, mnogo godina, a da samo pet od 28 članica plaća ono što mora. To je veoma nekorektno prema SAD. Nezavisno od toga mi je NATO veoma važan, rekao je Tramp za nemački list.
 

Reagovanja

Izjava budućeg američkog predsednika da je NATO zastareo primljena je sa zabrinutošću u Alijansi, kako je rekao nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer posle susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.
- Moramo da sagledamo šta iz toga sledi za američku politiku - rekao je Štajnmajer.
Takođe, šef SPD-a reagovao je na Trampove pretnje kaznama protiv nemačkih koncerna, navodeći da će tako i američka auto-industrija biti lošija, slabija i skuplja. Tramp je rekao da, ukoliko nemački koncerni žele da u Americi prodaju automobile koji tamo nisu napravljeni, moraće da plaćaju 35 procenata poreza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online