Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Kina skida rukavice za Trampa

Kina se dosad suzdržavala kad su u pitanju provokacije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa u vezi s Tajvanom, ali ako nastavi tim smerom, Peking će "skinuti rukavice", piše državna kineska štampa.

Reuters
Nagazio džina: Tramp juriša na Kineze

Tramp je prošlog meseca prekinuo ćutanje koja je trajala više decenija i prihvatio telefonsku čestitku tajvanske predsednice Cai Ing-Ven. U međuvremenu je u još nekoliko navrata potpirio sumnju u američku politiku "jedinstvene Kine", koja to ostrvo smatra delom azijskog diva.

Tako je u intervjuu za "Volstrit džurnal", objavljenom u petak, novoizabrani američki predsednik kazao da se o politici "jedinstvene Kine" može razgovarati. Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da je ta politika temelj američko-kineskih odnosa i da ne može biti predmet pregovora.

"Ako Tramp istraje u nameri da odigra taj potez na samom početku mandata, neizbežno će uslediti razdoblje žestokih i štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", piše kineski list na engleskom jeziku "Čajna dejli".

Podsetimo, SAD je 1979. godine prekinuo diplomatske veze s Tajpejom i od tada zastupaju poziciju da postoji samo "jedna Kina" čiji je Tajvan deo. Kina ipak ne bi trebalo da polazi od pretpostavke da su Trampovi potezi prema Tajvanu "puki predinauguracijski blef. Umesto toga, trebalo bi da se pripremi za mogućnost da će nastaviti u tom smeru", piše u članku.

"Cena takve politike mogla bi biti visoka, ali i prihvatljiva bude li novi američki predsednik shvatio da je njegova igra na Tajvanu veoma škakljiva i da povlači za sobom ozbiljne posledice", zaključuje kineski list.

Trampova administracija se priprema za oštriji stav prema Kini na svim područjima. On stalno govori da Kina krade poslove SAD i da hakuje njihove institucije. Najavio je veću prisutnost vojske SAD u Tihom okeanu. Ako se sprovede sve što je Tramp najavio, Kina će postati nestabilan partner SAD na svim područjima. Posledice će biti negativne za odnose dve zemlje te bi mogle dovesti do neslaganja u bitnim pitanjima. Tramp se zakleo da će koristiti ekonomsku moć SAD kako bi uzvratio udarac Kinezima. Ta bi taktika otvorila novi front sukoba za SAD te Kini omogućila uzvraćanje istom merom.

Blokada brodova

Trampov izabrani državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je kineska militarizacija Južnokineskog mora jednaka ruskom okupiranju Krima. On smatra da je predsednik Obama preslabo odgovorio na kinesku politiku prema Južnokineskom moru. Ali, kontroverznija je bila Tilersonova izjava u kojoj je napomenuo da bi Kini trebalo poslati jasan signal da kao prvo prestane s izgradnjom veštačkih ostrva, a kao drugo, da im se neće dopustiti pristup tim ostrvima. Niko u Vašingtonu ozbiljno ne razmatra tu opciju. Blokada kineskih brodova sigurno bi dovela do sukoba, a budući da je većina tih grebena deo međunarodnih voda, pomorska blokada bi dovela u pitanje slobodu navigacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online