Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
08:06
www.dw.com, Vestionline A

Dojče vele: Šta Putin očekuje, a šta nudi Trampu?

"Na vrhu Putinovog popisa želja za Trampa je sigurno ukidanje sankcija. Izgleda da Moskva želi i priznanje prisajedinjenja Krima Rusiji. Ove dve stvari su povezane, a Tramp je pokazao spremnost da se o tome razgovara", piše "Dojče vele".

Reuters
Vladimir Putin i Donald Tramp

"Bilo je to 17. decembra 2015. Posle svoje godišnje konferencije za novinare Vladimir Putin je na putu prema izlazu odgovorio na još nekoliko pitanja. Jedan novinar je pitao za Donalda Trampa. "On je vrlo markantan čovek, nesumnjivo talentovan", rekao je ruski predsednik i američkog milijardera nazvao "apsolutnim vođom u kampanji za američkog predsednika".

U to vreme je Tramp prema ispitivanjima javnog mnjenja bio najjači među republikancima.

"On govori o tome da će u odnosima prema Rusiji otići na drugi, dublji nivo. Kako da to ne pozdravimo? Naravno da to pozdravljamo", rekao je Putin.

Tramp se revanširao dan kasnije. Velika mu je čast da ga hvali čovek "koga u sopstvenoj zemlji i u inostranstvu tako jako poštuju", rekao je Tramp.

Kad je republikanski kandidat u SAD pobedio, u Rusiji su usledile euforične reakcije. U ruskom parlamentu Dumi su pljeskali. Desni populista Vladimir Žirinovski je otvorio šampanjac.

"Da, slavili smo tri dana", našalio se Putinov portparol Dmitrij Peskov u jednoj televizijskoj emisiji krajem decembra. Euforija nakon Trampove pobede se ne može objasniti - ali je ona ipak razumljiva.

- U moskovskim diplomatskim krugovima bilo je velike euforije. Ali, Rusija bi trebalo da se čuva Trampa iz dva razloga. Prvo, Vašington će sprovoditi "vrlo reakcionarnu politiku". S druge strane, Tramp je "vrlo impulsivan". Zato Kremlj ostaje suzdržan i čeka - kaže Aleksej Venediktov, glavni urednik ugledne radio stanice Eho Moskve.

Putin želi poštovanje

O tome kako bi moglo izgledati njihovo približavanje trenutno se može samo nagađati. Ko analizira Putinove izjave naići će na reč koja se naročito često pojavljuje: poštovanje. On je više puta prebacio Vašingtonu da nakon raspada Sovjetskog Saveza nije dovoljno poštovao Rusiju. Rusija želi američke garancije da Ukrajina nikad neće biti primljena u NATO, tj. da se NATO drži dalje od njenih granica. To važi i za raketni štit u istočnoj Evropi, koji Moskva kritikuje.

Šta Putin nudi Trampu?

Brojni stručnjaci već mesecima nagađaju šta bi Putin mogao da ponudi Trampu kao protivuslugu. To nije jasno. U jednoj stvari Rusija se SAD uvek nudi kao partner: u borbi protiv islamističkog terorizma. To je tema kod koje su Tramp i Putin retorički vrlo blizu, procenjuje se u Moskvi. A to daje nadu", zaključuje "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online