Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.01.2017.
19:01
Vestionline A

Zaharova tvrdi: Amerikanci krivi za smrt Jevgenija Primakova!

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tvrdi da su Amerikanci odgovorni za smrt Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Rusije i bivšeg šefa ruske diplomatije.

commons.wikimedia.org/Dima276
Jevgenij Primakov

Zaharova je izjavila da su američke vlasti namerno odugovlačile sa dostavom leka koji je mogao da spase život Primakovu, a koji je u to vreme mogao da se nabavi samo u SAD.

- Primakov je bio teško bolestan, a lekari su tvrdili da postoji lek u SAD koji bi mu spasao život. Počela je trka s vremenom, a ministarstvo spoljnih poslova aktiviralo se da pronađe lek. Jedan od zaposlenih u našoj ambasadi u SAD krenuo je da podigne lek od lekara, kada su ga zaustavili i zadržali agenti - tvrdi Zaharova ne precizirajući kojoj konkretno agenciji su pripadali.

Ona kaže da su službenika ambasade ispitivali satima, optužujući ga za nelegalnu trgovinu lekovima.

- Diplomatu su konačno pustili, ali su lek zadržali, iako je nabavljen potpuno legalno - kaže Zaharova.

Porodica Primakova je za ovu "akciju" imala trošak od 10.000 dolara, a da joj agencija koja je oduzela lek nikada taj trošak nije nadoknadila.

Kako kaže, ovim povodom je kontaktiran i Stejt department, a Džon Keri je bio šokiran kada je saznao šta se dogodilo.

- Potom se sve promenilo. Američki lekari su pozvali ruske kolege kako bi pomogli savetima u lečenju Primakova, a pokušali su i da nekako dostave lek. Na žalost, bilo je prekasno - ispričala je Zaharova optužujući Obaminu administraciju za smrt Primakova.

Jevgenij Primakov preminuo je 26. juna 2015. godine u 85. godini.

Bio je šef ruske diplomatije od januara 1996. do septembra 1998. kada je postao premijer Rusije. Na čelu ruske vlade je bio do maja 1999. godine. U vreme vladavine Mihaila Gorbačova bio je član najviših državnih institucija.

U vreme vladavine Borisa Jeljcina bio je na čelu ruske spoljne obaveštajne službe, zatim na čelu ministarstva inostranih poslova.

Primakov je imao i visoku poziciju u KGB, i to u periodu kada je sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin završavao svoju karijeru obaveštajca.

Na predsedničkim izborima 2000. godine, koji su odlučivali o nasledniku Borisa Jeljcina, Primakov je bio glavni protivkandidat Vladimiru Putinu. Međutim, dva meseca pre izbora, 4. februiara 2000. godine, on je u televizijskoj emisiji objavio svoje povlačenje iz predsedničke trke, omogućivši sadašnjem predsedniku Rusije da nesmetano zauzme svoje mesto u Kremlju. Nakon toga, pridružio se Vladimiru Putinu i postao jedan od njegovih važnih saradnika i savetnika.

U haškom tribunalu svedočio je u korist Slobodana Miloševća.

Primakov će ostati upamćen u srpskoj javnosti po tome što je okrenuo avion i otkazao posetu Vašingtonu kad je 24. marta 1999. čuo za početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 10:33
Primakov je bio prijatelj Srpskog naroda i to ne smemo da zaboravimo....
Četvrtak 19.01.2017. 19:37
Primakov je imao i visoku poziciju u KGB, i to u periodu kada je sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin završavao svoju karijeru obaveštajca.
Četvrtak 19.01.2017. 19:38
U haškom tribunalu svedočio je u korist Slobodana Miloševća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online