Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2017.
18:01
B. B. - Vesti A

Islamista spremao napad kamionom

Policija u Oberhauzenu uhapsila je 28-godišnjeg državljanina Srbije, kog su nemačke bezbednosne službe okarakterisale kao opasnog islamistu. Odmah potom, sud mu je naredio da bude deportovan iz Nemačke, jer se u toj zemlji nalazi ilegalno.

pixabay.com
Terorista tražio podatke na internetu o kupovini kamiona

Policija u Esenu je u petak saopštila da je on od jeseni prošle godine proglašen za krajnje opasnog potencijalnog teroristu i da je bio pod prismotrom. List "VAC" piše da je srpski državljanin rođen u Beogradu, a da je živeo kod svoje porodice u južnom delu Oberhauzena.

Nadležni su reagovali kada je primećeno da se srpski državljanin na internetu informiše o kupovini kamiona, pa su posumnjali da planira da izvede atentat poput onog na Božićnom vašaru u Berlinu, javio je dnevnik "Bild", ali policija tu informaciju nije potvrdila.

Uhapšeni je od decembra 2015. do oktobra prošle godine zbog krađe bio u zatvoru, a potom ga je policija pratila i posmunjala da je spreman na samoubilački napad. Zbog toga su specijalci upali u njegov stan u Oberhauzenu i uhapsili ga.

Portparol policije Severne Rajne - Vestfalije izjavio je da ovo hapšenje pokazuje da država ima načina da se suprotstavi pretnjama.

Veza s Albancima

Ispituje se i eventualna veza uhapšenog državljanina Srbije i dvojice kosovskih Albanaca koji su navodno pripremali napad na veliki trgovački centar Centro u Oberhauzenu. Njih je policija uhapsila na mig bezbednosnih službi, ali nije bilo dokaza pa su ubrzo pušteni iz pritvora.

- Glavna razlika u odnosu na napad u Berlinu je ta što je ovde moguća deportacija uhapšenog u zemlju porekla, jer je Srbija za razliku od Tunisa država koja sarađuje s nama - rekao je portparol.

Naime, terorista iz Berlina Anis Amri, koji je 19. decembra kamionom ubio 12 i povredio više od 50 ljudi, pre napada je proveo izvesno vreme u Severnoj Rajni - Vestfaliji.

Pokrajinske vlasti nisu uspele da ga deportuju, jer Tunis nije želeo da mu izda potrebna dokumenta.

Frank Motšul iz pravnog odeljenja u Oberhauzenu rekao je da je nalog za deportaciju ovog srpskog državljanina postojao i pre hapšenja, a ta mera je bila planirana za 17. januar ove godine.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online