Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.01.2017.
13:10
jutarnji.hr A

Nestao špijun koji je povezao Trampa sa Rusima: Ostala mačka i upaljeno svetlo u kući!

Bivši obaveštajac britanske MI6, za koga se veruje da je autor kontroverznog dosijea o Donaldu Trampu, pobegao je iz svoje kuće u Sariju iz straha za svoju bezbednost.

Reuters
Kućža Kristofera Sila

Kristofer Stil (52) je identifikovan kao osoba odgovorna za dosija od 35 stranica u kojem se navodno opisuju veze izabranog predsednika SAD Donalda Trampa i ruskih vlasti. Prema tom izveštaju koji je republikanski senator Džon Mekejn dostavio FBI-ju, ruski predsednik Vladimir Putin najmanje pet godina kontroliše i pomaže Donaldu Trampu.

Dosije sadrži kompromitujući materijal koji je navodno prikupila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) kako bi mogla da ucenjuje Trampa. Čim je obelodanjeno da je Kristofer Stil taj bivši špijun, za koga je FBI rekla da je sa njim ranije već sarađivala i da je vredan poverenja, on je napustio svoju vilu vrednu 1,5 miliona funti u Sariju i od tada mu se gubi svaki trag.

Kako piše "Dejli mejl", on je ostavio čak i svog ljubimca. "Čuvajte mi mačku", zamolio je Stil svoje komšije pre nego što je u žurbi napustio dom. Stil je navodno viđen kako seda u automobil i odlazi, ostavivši iza sebe i upaljena svetla u kući.

Navode iz dosijea, među kojima je najupečatljiviji onaj da je Tramp organizovao orgije u Moskvi i 2013. godine platio prostitutkama da uriniraju po krevetu u predsedničkom apartmanu hotela "Ric Karlton" u kome je odsedao bračni par Obama, negirao je Tramp, nazvavši ih lažima. Tramp je na Tviteru kritikovao obaveštajne službe jer su dopustile da "lažne vesti procure u javnost".

"Još jedan pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Nemačkoj?", napisao je Tramp.

On je rekao i da on sigurno ne bi organizovao "zlatni tuš" (uriniranje) u hotelu. "Da li iko veruje u to? Ja se plašim bacila", rekao je on.

Stil je skoro dve decenije radio za britansku obaveštajnu agenciju MI6 i važio je za stručnjaka za Rusiju.

Bezbednosni izvori kažu da je sarađivao i sa ubijenim ruskim špijunom Aleksandrom Litvinjenkom.

Jedan izvor ga opisuje kao "pouzdanog, pedantnog i dobro informisanog", ali je drugi izvor za "Tajms" rekao da je on "malo više razmetljiv, a manje realističan" nego što se to očekuje odbivšeg obaveštajca.

Stil je često boravio u Moskvi, gde je 1990. godine poslat kao diplomata pod ambasadorom Rodrikom Brajtvajtom. Neko vreme je radio i u Parizu. Nakon napuštanja tajne službe, Stil je pokrenuo firmu koja se bavi obezbeđenjem. Oženjen je i otac je troje dece.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online