Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2017.
08:10
sputnjik A

Teroristi će tek nagrnuti u Evropu

Dolazak novog izbegličkog talasa iz Afrike izazvao bi promenu verske slike Evrope i bio bi ključna operativna podrška terorističkim organizacijama na Zapadnom Balkanu, kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

Reuters
Islamska država: Rušenje Libije srušilo "kineski zid"

Oko 15 miliona ljudi iz Afrike spremno je da do 2020. godine krene put Evrope, navodi se u dokumentu austrijske vojne tajne službe u čiji je sadržaj imao uvid nemački "Bild“. Ukoliko bi se ta prognoza ostvarila, bio bi to znatno veći "izbeglički talas“ od aktuelnog.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže za Sputnjik da je austrijska Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka ozbiljna institucija i da se njihove procene moraju uzeti ozbiljno.

- Možda je rok koji su dali u dokumentu predug i to bi se moglo obistiniti puno brže nego što se očekuje - kaže Galijašević i dodaje da bi to moglo da predstavlja još veći bezbednosni izazov za Stari kontinent, uključujući i Srbiju i države regiona.

Glavni okidač novog migrantskog talasa iz Afrike bilo je rušenje Libije, koja je bila
"veliki Kineski zid“, odnosno velika brana Evropi i Mediteranu od takvih procesa, smatra Galijašević i podseća da je Gadafi više koristio svoju vojsku da posreduje u sukobima u Čadu, Nigeru, Kongu i Sudanu, nego što je branio svoj režim u Tripoliju ili Bengaziju.

Rušenje Gadafija u stvari je poslednji okidač koji može pokrenuti ovaj talas. Svakako, prvi okidač je bio podela Sudana, odnosno pravljenje dve države, od kojih je jednoj dozvoljeno da se islamski radikalizuje, a da, istovremeno, ostanu granični sporovi između dva Sudana“, kaže sagovornik Sputnjika.

Ko je sve to pokrenuo?

Kao jedan od mogućih "okidača" budućeg izbegličkog talasa, on navodi podeljenu Nigeriju u kojoj nema Gadafijevih trupa koje bi posredovale između muslimana i hrišćana, uz snažno delovanje Boko harama koji je prihvatio da bude vojno-politička struktura ID.

On smatra da bi eventualni budući migrantski talas biti daleko značajniji od ovog u kojem u Evropu dolaze izbeglice iz Iraka, Sirije i Avganistana. A takav haos u najavi, vraća nas na ključna pitanja: ko je to pokrenuo i otkuda takve informacije austrijskoj službi?

- To i jesu pokrenule zapadne vlade, pre svega američka, britanska, nemačka i francuska i logično je da je Austrija, kao najmanja zemlja u tom lancu, brinući o sebi, evidentirala tu činjenicu i ukazala na tu mogućnost koja ju je uplašila. Svakako treba ozbiljno uzeti u obzir te podatke i procene - smatra Galijašević.

Prema njegovim rečima, takav silovit migrantski talas, u kojem bi bile zatvorene granice Turske, izazvao bi direktan udar na zapadne zemlje - Španiju, Italiju ili Grčku, koja je „ranjiva meta u smislu zapadnog uticaja“.

- Dolazak takvog talasa izazvao bi promenu verske slike same Evrope i bio bi ključna operativna podrška terorističkim organizacijama na Zapadnom Balkanu. Mnogi teroristi bi legalno našli mesto na tlu Kosova, BiH i Albanije, a vidimo da se na području takvih država koje teže potpunoj islamizaciji verski talasi ne smatraju bezbednosno rizičnim, nego se kroz određeno filtriranje prihvataju i daje se im se podrška - ističe Galijašević.

To bi ugrozilo bezbednost celog kontinenta, a pogotovo onih prostora koji su i dalje nacionalno mešoviti i u kojima lokalni muslimani pružaju podršku tom talasu, zaključio je Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online