Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.01.2017.
12:48
Tanjug A

Ako Tramp ispuni pretnje, Kina sprema ekspresnu osvetu

Kina je spremna da se osveti ukoliko novoizabrani američki predsednik Donald Tramp uvede kaznene mere protiv kineske robe i pokrene trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije, javlja Blumberg.

Reuters
Ako ispuni pretnje: Donald Trampž

Peking razmatra različite opcije, kao što su uvođenje novih poreza ili pokretanje antimonopolskih procesa protiv poznatih američkih kompanija ili onih koje imaju velike poslovne aktivnosti u Kini, rekli su izvori "Blumberga", koji su želeli da ostanu anonimni.

Druge moguće mere uključuju anti-dampinške istrage i smanjenje državnih nabavki američke robe, dodali su ti izvori.

Njujorška agencija navodi da to ilustruje kako eskalacija napetosti između dve države preti da se proširi na kompanije.

Kina je česta meta napada Donalda Trampa i zvaničnika zaduženih za trgovinske odnose, koji će, kako piše Global tajms, glasilo kineske Komunističke partije, izgraditi "gvozdenu zavesu" protekcionizma.

Svaka odmazda Kine prema Trampu predstavlja rizik, ocenjuje "Blumberg".

- Protivmere mogu da imaju štetne posledice u pogledu pristupa Kine najvećem trgovinskom partneru - kaže Majkl Everi, šef za istraživanja finansijskih tržišta u Rabobank grupi u Hong Kongu, i dodaje:

Kada imate državu sa velikim trgovinskim deficitom kojoj se sveti zemlja koja sa njom ima veliki trgovinski suficit, tu pobeđuje država sa trgovinskim deficitom. Zemlja sa suficitom gubi, svaki put - podvlači Everi.

Američki trgovinski deficit sa Kinom smanjen je na 31,1 milijardu dolara sa 32,5 milijardi dolara u oktobru, pošto je izvoz SAD-a na kinesko tržište zabeležio najsnažniji rast od decembra 2013. godine, prema najnovijim dostupnim podacima.

Kineska centralna vlada je sastavila listu mogućih protivmera nakon što je prikupila mišljenja iz različitih ministarstava, kažu ljudi. Kaznene mere bi bile uvedene samo ako SAD naprave prvi korak, i nakon što ih odobri najviše kinesko rukovodstvo, naveli su izvori njujorške agencije.

Odgovarajući na pitanje "Blumberga", kineski zamenik ministra trgovine Vang Šouven je istakao prednosti očuvanja dobrih bilateralnih odnosa, rekavši da američke investicije nisu samo pomogle zapošljavanju u Kini, već su takođe donele ogromno bogatstvo američkim kompanijama.

- Verujem da će 'vin-vin' ekonomski odnosi između dve zemlje nastaviti da se unapređuju. Niko ne želi scenario po kome će obe strane biti na gubitku... I dalje sam optimista u pogledu budućih ekonomskih odnosa Kine i SAD-a - kazao je Vang.

On je takođe naveo da će Ministarstvo trgovine nastojati da obezbedi iste uslove za učešće stranih kompanija na državnim tenderima za dobijanje ugovora s vladom i da ne se ne bojkotuju proizvodi stranih kompanija proizvedeni u Kini, prenosi "Blumberg".

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2017. 13:05
opet ce ussranci da napadnu neku malu zemlju zajedno sa eurupom pod izgovorom demokratije ko u Jemenu,ussra i tkv koalicija njih 65 na jednu zemlju ali pucate ove godine totalno ussranci ceo svet je video ko ste i kakvi ste...kao borite se protiv isila a u alepu uhapsheni vashi oficiri ko i izraelski i saudijski koji su obucavali vashe teroristicko kopile
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online