Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 05.01.2017.
10:44
Vestionline A

"Njujork tajms": Angela Merkel je nova meta Vladimira Putina!

"Izbori u Nemačkoj odrediće dalju budućnost EU. To zna i Vladimir Putin, zbog čega će probati da saplete Angelu Merkel na njenom putu ka četvrtom mandatu", smatra "Njujork tajms".

Reuters
Da li će Putin "videti leđa" Angele Merkel?

Nije čudno što je Rusija potpuno smireno dočekala vest o proterivanju svojih diplomata iz SAD, zbog navodnog pokušaja Kremlja da manipuliše američkim izborima. Vladimir Putin zna da je vreme Baraka Obame isteklo, i da 20. januara u Belu kuću ulaze neki drugi ljudi, daleko manje kritički nastrojeni kada je u pitanju Rusija.

S druge strane, Obama će ipak nedostajati Putinu, smatra "Njujork tajms", jer je s njegovim odlaskom izgubio svoju glavnu "babarogu". U naredne četiri godine SAD neće biti državni neprijatelj broj jedan. Njihovo mesto, smatra američki list, zauzeće Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je savršena meta. Jesen 2017. donosi nove parlamentarne izbore na kojima će Merkelova pokušati po četvrti put da osvoji kancelarski mandat. Na tim izborima kandidovaće se i mnogi političari rastuće popularnosti koji gaje simpatije prema Moskvi.

Još od pripajanja Krima 2014. godine, Angela Merkel bila je najglasnija u kažnjavanju Rusije zbog postupaka u Ukrajini. Naredne godine otvorila je vrata za milion izbeglica, i pritisla ostatak Evrope da učini isto, zbog čega je u očima ruskih nacionalista dobila imidž osobe koja razređuje evropsku kulturu.

Nemačku čeka najprljavija i najteža politička kampanja u istoriji - navodi američki list, aludirajući da će ozloglašeni ruski hakeri probati da špijuniraju i sabotiraju Merkelovu. Nešto slično radila je NSA, koja je godinama špijunirala nemačku kancelarku, za šta postoje materijalni dokazi u vidu priznanja iz SAD.

Ono što je prednost Angele Merkel jeste što sada svi znaju kojom taktikom i metodama hakeri napadaju. "Njujork tajms" pravi paralelu sa hladnim ratom, u kome je nemački "Štazi" koristio taktiku "Zersetzung". Najbolji prevod ovog termina bio bi politički ekvivalent onoga što se dogodi kada sipate kiselinu na organski materijal: rastvaranje i dezintegracija.

"Njujork tajms" tvrdi da je upravo to cilj Kremlja: da baci sumnju na liberalne norme i vrednosti zapadnog sveta, diskredituje Evropsku uniju, NATO i ekonomiju slobodnog tržišta... "Zersetzung" za cilj ima ubistvo karaktera i širenje lažnih vesti usled kojih činjenice teško mogu da isplivaju na površinu, tvrdi američki list.

Ovakvi primeri viđeni su i ranije, poput priče o oružju za masovno uništenje koje je navodno posedovao irački lider Sadam Husein, zbog čega je i izvršen napad na Irak, da bi se nakon nekoliko godina ispostavilo da je u pitanju bila lažna informacija.

Slične taktike koristila je CIA tokom obaranja nepodobnih režima, kao i KGB - širenje lažnih glasina, psihološki rat i uništavanje političkih karijera.

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2017. 21:18
Није чудно што је Русија потпуно смирено дочекала вест о протеривању својих дипломата из САД, због наводног покушаја Кремља да манипулише америчким изборима. Владимир Путин зна да је време Барака Обаме истекло, и да 20. јануара у Белу кућу улазе неки други људи, далеко мање критички настројени када је у питању Русија.
Subota 07.01.2017. 21:19
С друге стране, Обама ће ипак недостајати Путину, сматра „Њујорк тајмс“, јер је с његовим одласком изгуб-ио своју главну „бабарогу“. У наредне четири године САД неће бити државни непријатељ број један. Њихово место, сматра амерички лист, заузеће Ангела Меркел.
Subota 07.01.2017. 21:19
Немачка канцеларка је савршена мета. Јесен 2017. доноси нове парламентарне изборе на којима ће Меркелова покушати по четврти пут да освоји канцеларски мандат. На тим изборима кандидоваће се и многи политичари растуће популарности који гаје симпатије према Москви. Још од припајања Крима 2014. године, Ангела Меркел била је најгласнија у кажњавању Русије због поступака у Украјини. Наредне године отворила је врата за милион избеглица, и притисла остатак Европе да учини исто, због чега је у очима руских националиста добила имиџ особе која разређује европску културу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online