Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.01.2017.
07:43
S. Kapetanović - Vestionline A

Postoji li neko ko 2016. nije bio hakovan?

Posmatrajći 2016. sa strane tehnologije možemo da zaključimo da su Fejsbukova revolucija, Samsungove eksplozije i hakovanje američkih izbora teme koje su dominirale i koje će zasigurno imati daleke posledice u svetu tehnologije.

pixabay.com
Tehnologija budućnosti stiže i do nas

Činjenica da su se hakeri našli u užem izboru za "Tajmovu" ličnost godine nikoga nije iznenadila, jer se skoro svakodnevno izveštavalo o njihovim uspešnim napadima.

FBI je provalio u "Ajfon 5C" jednog od terorista koji su zaslužni za napad u San Bernardinu, novoizabrani predsednika Amerike Donald Tramp hakovan je u aprilu, jer su njegovi, kako tvrde stručnjaci, sigurnosni sistemi bili staromodni i neažurirani. I američka Demokratska stranka je hakovana tokom predsedničke kampanje, za čije napade su optuženi ruski hakeri, kako je CIA je u svom izveštaju i zaključila.

Novine u aplikacijama 

pixabay.com

Instagram je  dobio mogućnost pričanja priča u protekla 24 sata, WhatsAppove slikovne poruke mogu se ukrašavati, a Fejsbukov  Mesindžer je dobio nove opcije.

Poznato je i to da ni društvene mreže i servisi kao što su "LinkedIn", "Tumblr", "MySpace", "VK.com" i "Rambler.ru" nisu bile poštođene, pa su se podaci pogođenih korisnika vrlo brzo našli na internetu.

Najveća žrtva hakerskog napada 2016. godine je bio internetski gigant "Yahoo", čiji su podaci, kako je kasnije ta kompanijani potvrdila, (milijardu i 500 miliona korisnika) kompromitovani, pa su korisnička imena, šifre, brojevi telefona, adrese i datumi rođenja korisnika postali su dostupni.

I Fejsbuk se našao na udaru kritika, jer nije zaustavio poplavu lažnih vesti koje su po nekim analitičarima možda pomogle Trampu da pobedi, već je širio neosnovane negativne vesti o njegovom protivkandidatu Hilari Klinton. Vesti da je papa podržao Trampa, zatim da je Klintonova potrošila 137 milijardi dolara za ilegalno oružje i da joj je kućna pomoćnica ljubavnica godinama, presudili su Klintonovoj i pre isteka kampanje, a da niko nije proverio tačnost tih informacija pre objavljivanja.

Fesjbuk je skoro predstavio opciju koja će korisnicima dati mogućnost da lažnu vest prijave u nastojanju da se suzbiju dezinformacije. Međutim, pitanje je samo da li je taj potez što se tiče američkih predsedničkih izbora, došao veoma kasno?

"Galaksi 7" je zapamćen kao mobitel koji je trebao da bude Samsungov odgovor na "Ajfon 7", ali će ipak ostati zapamćen kao jedan od najvećih i finansijskih najtežih neuspjeha na tržištu mobitela.

Zbog velike potražnje u avgustu, kada je i predstavljen na tržištu, Samsung je zbog velike potražnje u početku imao problema s isporukama. Međutim, nekoliko nedelja kasnije na društvenim su se mrežama pojavile fotografije izgorelih telefona, što ga je primoralo da sve uređaje, koji su se bez objašnjenja zapalili, zameni drugim. Zbog zapaljive prirode "Galaksi 7" je zabranjen u avionima, pa su ga korisnici menjali za drugi model, s toga se Samsung bazirao na razvoj narednog modela u nadi da će na ovaj korisnici zaboraviti.

pixabay.com

Najveća društvena mreža na svetu u 2016. je godinu ušla s najavom da će korisnici na objave moći reagovati s proširenom paletom emocija, a ne samo s komentarom ili klikom na tipku “Like”.

Nakon intenzivnog testiranja, korisnici širom sveta mogli su od februara sve objave na Fejsbuku da kometarišu sa šest reakcija (klasično srce “Love”, smešak “Haha”, čuđenje “Wow”, tuga “Sad” i ljutnja “Angry”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online