Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.12.2016.
11:59
b92.net A

Nemačka skroz podbacila: Kako je Amri uopšte stigao do Italije?

Potera za najtraženijim čovekom u Evropi završena je obračunom u Milanu. Međutim, to je poduglo niz pitanja o tome kako je Anis Amri mogao da dođe do Italije.

Reuters
Iako je za njim raspisana poternica, terorista je uspeo da pobegne iz Nemačke: Anis Amri

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti rekao je u petak da je muškarac upucan u Milanu "bez ikakve sumnje" Anis Amri koji se sumnjiči da je u ponedeljak izveo napad na božićnom vašaru u Berlinu kada se kamionom zakucao u štandove. Otisci prstiju podudaraju se sa onima koji su nađeni na kamionu, kasnije su potvrdili nemački zvaničnici.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila se italijanskim policajcima i zatražila istragu o svemu što se tiče Anisa Amrija.

Kako je džihadista pobegao?

Činjenica da je muškarac džihadista čije su vođe bile poznate nemačkim obaveštajnim službama uspeo da pobegne sa radara i pređe hiljade kilometara po kontinentu i pored međunarodne istrage podiglo je mnogo pitanja o bezbednosnim agencijama i politici širom Evrope, piše Gardijan.

Pariski portal "Mond Afrik" tvrdi da je marokanska obaveštajna služba dva puta upozorila nemačke zvaničnike o Amrijevoj naklonosti ka ID. Snimak koju je postavila agencija ID "Amak" pokazuje da se Amri zavetovao na služenje lideru ID Abu Bakr al-Bagdadiju i pozvao je pristalice da se osvete onima koji bombarduju muslimane. Snimak je nastao najverovatnije u Berlinu.

Na snimku se vidi prepoznatljim most u Berlinu koji se nalazi veoma blizu skladišta gde je poljski vozač Lukaš Urban parkirao kamion koji je kasnije iskorišćen za teroristički napad.

- Jednostavno ne može da se dogodi da se neko kao što je Amri slobodno kreće kroz Nemačku. Naše obaveštajne službe su zaspale za volanom - rekao je ekspert Mihael Ortman za televizuju RTL.

Nejasan put od Berlina do Milana

Kako je Amri uspeo da iz Berlina ode do Milana ostaje nejasno. Nemački i italijanski mediji navode da je u njegovom rancu nađena karta za voz iz Francuske. Navodno je putovao dva i po sata do italijanaskog grada Turina pre nego što je uzeo još jedan voz do Milana.

Francuski mediji ponudili su drugačiju teoriju, govoreći da je Amri iz Liona stigao u Šamberi vozom, a da je potom TGV direktno došao u Milano.

Putujući direktno iz Nemačke u Francusku vozom, Amri je rizikovao da će biti uhvaćen. Nakon prošlogodišnjeg slučaja u kojem je dvadesetsedmogodišnji Marokanac otvorio vatru u vozu iz Amsterdama u Pariz, obezbeđenje je u nekim vozovima podignuto na viši nivo, putnici prolaze kroz detektore metala na nekim platformama.

"Tagšpigel" piše da je nemačka policija računala da osumnjični neće biti u mogućnosti da ode iz Berlina, citirajući i očevica napada koji je rekao da je vozač kamiona tokom vožnje zadobio vidljive povrede lica.

Italijanski zvaničnici su naveli da je u Amrijevom novčaniku nađeno samo nekoliko evra, što znači da je imao plan brzo negde da se sakrije. Italija je prethodno bila i Amrijeva zemlja stanovanja, što takođe objašnjava zašto se posle napada uputio baš tamo. Veruje se da je tamo prvi put došao sa početkom arapskog proleća 2011. zajedno sa još hiljadama Tunišana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.12.2016. 20:24
Kako je to terorista mogao da izađe iz Njemačke u bilo koju zemlju u okolini kada se desio takav napad kao u Berlinu? I to baš u sred Milana ubi-jen na ulici uzvikujući Alahu......i ostale nelogičnosti...?! Malo mi je ovo priča....čak nije ni za retardirane jer ni oni ne bi povjerovali u ovakvu verziju..............!!!
Ponedeljak 26.12.2016. 20:30
Postavljam dalje pitanje: Kako je uopšte u jednoj zemlji pa bila to Njemačka...Francuska...Italija ...itd a u kojoj se izvr-ši teroristički napad moguće da terorista prođe toliko graničnih prelaza i stigne čak do ....MIlana....?! Ako je ovaj podatak zaista tačan! Postavlja se pitanje stručnosti i osposobljenosti carinske službe i policije zemalja u okruženju...? Koliko smo uopšte i svi mi kao pojedinci bezbjedni kada ludaci šetaju slobodno i voze drumske kr-starice među nama.....????
Ponedeljak 26.12.2016. 20:31
Imam 1000 pitanja zašto.....ali ni jedan.....zato....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online