Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Reketirali Tapija?

U Parizu je počeo proces protiv Kristin Lagard, generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda. Lagardova je optužena za "nemarno postupanje" i nanošenje štete francuskoj državi 2008. godine, kad je bila ministarke finansija u vladi desnog centra, u vreme predsedničkog mandata Nikole Sarkozija.

Reuters
Rasplet velike afere: Kristin Lagard na sudu

Kristin Lagard treba da odgovori na pitanje zašto je 2007. godine kao ministarka dopustila da se arbitražni (privatni), a ne državni sud bavi sporom između tajkuna Bernara Tapija i jedne propale državne banke. Po presudi arbitražnog suda, Tapi je tada dobio odštetu od 403 miliona evra na ime dugovanja koja je potraživao. Ova odšteta je isplaćena, ali je državni sud naknadno osporio i naložio da Tapi vrati novac jer su poslovni advokati arbitražnog suda koji su doneli presudu bili u sukobu interesa.

Lagardova je juče tvrdila da nije ona bila ta koja je izabrala arbitražni sud, već ministar finansija iz prethodne socijalističke vlade. Za sada, međutim, ostaje otvoreno pitanje zašto Lagardova nije uložila žalbu na presudu arbitražnog suda.

Treći direktor Fonda na sudu

Lagardova je već treći generalni direktor MMF-a koji dospeva na sud. Krajem 2013. ostavku na tu visoku funkciju morao je da podnese njen zemljak Dominik Stros Kan zbog optužbi u SAD da je silovao sobaricu u hotelu u Njujorku, ali i da je u Francuskoj učestvovao u organizovanju prostitucije u Lilu. Njegov prethodnik, Španac Rodrigo Rato, direktor od 2003. do 2007. godine, uhapšen je proletos zbog poreskih prevara, tajnog računa u Švajcarskoj i pranja novca, a suđenje mu je počelo u septembru.

- Da li je neko zloupotrebio moje poverenje? Da. Da li sam bila nemarna? Ne - rekla je ona zagonetno.

Pitanje na koje bi proces trebalo da pruži odgovor jeste i da li je Lagardova kao ministarka finansija zapravo postupala po nalogu tadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Naime, postoje indikacije se da je bila reč o trgovini interesima i da je Sarkozi, uoči francuskih predsedničkih izbora 2007. godine, obećao Tapiju da će dobiti traženu milionsku odštetu u sporu s državnom bankom ako zauzvrat finansijski podrži njegovu tadašnju izbornu kampanju. Lagardova je do sada u istrazi uporno tvrdila da joj Sarkozi, kao šef države, nije davao naloge u vezi s ovom aferom.

Zanimljivo je da se Lagardovoj sudi u istoj sali u kojoj su revolucionari sudili Mariji Antoaneti, ženi kralja Luja XVI giljotiniranoj na trgu Konkord u Parizu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online