Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 13.12.2016.
14:10
Tanjug, Vestionline A

"Amerika jeste velika, ali ne i izuzetna"

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas skepsu povodom ideje koju zastupa aktuelni predsednik SAD Barak Obama da je americka nacija izuzetna.

Reuters
Spreman na saradnju sa SAD: Vladimir Putin

- Nesumnjivo, Sjedinjene Države i američki narod - to je velika zemlja i veliki narod, nema sumnje. Niko to ne spori, ali, ipak, govoriti o izuzetnosti, čini mi se da je to previše i da stvara određene probleme u uzajamnim odnosima, ne samo prema Rusiji, kako mi se čini - rekao je Putin u intervjuu japanskim medijima uoči posete Japanu, prenosi Sputnjik.

On je naveo da je Moskva želela da razvija odnose sa aktuelnom američkom administracijom, ali nekako nisu uspeli u ključnim pravcima, i to ne, smatra Putin, ruskom krivicom. Ruski predsednik je naveo primer problema koji su nastali izmedu dve zemlje.

- Evo, na primer,  naše američke kolege su, tokom rešavanja tekućih pitanja, predložile rešavanje sirijske krize, a zatim su odjednom u UN izjavili da neće da se sastanu sa nama niti da razgovaraju. Treba razumeti šta uopšte žele ljudi u jednom resoru Sjedinjenih Država, u drugom resoru, postoji li neki opšti stav? I to se desilo više puta, u više pravaca naše saradnje - rekao je Putin.

On se dotakao i teme saradnje sa izabranim predsednicima SAD Donaldom Trampom, koji će stupiti na dužnost 20. januara.

- Ubuduće treba razumeti kako će republikanci ostvariti svoje težnje da učine SAD ponovo velikom državom - naveo je Putin i izrazio nadu da problema u saradnji dve zemlje neće biti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 23:50
Jos od nastanka SAD verovali su u svoju izuzetnost i da je njihova misija da transformisu svet. Porazili su najmocniju imperiju i postali uzor za revolucije izvedene tokom citavog devetnaestog veka ukljucujuci tu i Prvi i Drugi srpski ustanak. To je kulminiralo nestankom imperija (sem britanske) nakom Prvog svetskog rata i davanjem prava narodima da stvore nacionalne drzave udruzene u Ligu naroda. Od tada su promenili svoju misiju. Zasto? SAD su i same postale imperija. Ideologija Sesila Roudsa koji se obogatio u Africi i po kome je ime dobila Rodezija je potkraj devetnaestog veka dobila krila formiranjem fondacije. Mada ima samo devedeset pet sticenika svake godine oni su tokom vise od sto godina postojanja Fondacije uspeli da se infiltriraju u vlade, nevladine organizacije, Catam haus, Savet za medjunarodne odnose, OUN i njene agencije... Rouds je verovao u anglosaksonsku izuzetnost.
Četvrtak 15.12.2016. 23:50
Amerika je bila "izuzetna" dok Kenedijeva administracija nije pocela sa nekontrolisanom imigracijom u cilju povecanja biraca demokratske partije. Inace ako se pod izuzetnoscu smatraju naucna dostignuca i otkrica koje koristi ceo svet onda su izuzetniji od bilo koga jer ja se ne mogu setiti da sam imao ikakve koristi od Rusa po tom pitanju kojima smo uz put budi receno prodavali sporete Smederevce a oni slali ljude u kosmos.
Četvrtak 15.12.2016. 23:52
Izuzetno povoljan geografski polozaj - da. Izuzetna (do skora) meka moc - da. Izuzetna sposobnost da eksploatacijom a vrlo cesto i brutalnim otimanjem tudjih resursa velikom (ali od osamdesetih sve manjem) broju svojih gradjana omoguci da dosanja americki san - da. Ogromna vojna moc i spremnost da se upotrebi - da. Cvrsto ubedjenje da su predodredjeni da svima dele lekcije i sude, a da su iznad svake kritike i zakona - da. Podela plena medju elitom, enormna licna bogatstva i udeljivanje mrvica "jatacima" iz kooperativnih rezima - da. Arogancija, nemilosrdnost, lecemerje, zelja da se dopadne - da. I kad bi umesto USA rekli: dobro naoruzana banda, beskrupulozna u ostvarivanju svojih pljackasnih planova, sa sklonistem u brdima tesko dostupnim se-rifu, sa saradnicima u gradovima cije banke pljackaju, pa puni para bance po salunima i bordelima, a nedozreli klinci ih obozavaju i zele da postanu kao oni - znali bi da gledamo klasican holivudski vestern. Izuzetnost je nesto drugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online