Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.11.2016.
16:40
Tanjug A

Tramp zapretio: Poništiću američki dogovor s Kubom ako...

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će poništiti dogovor SAD sa Kubom, ako Havana ne bude učinila ustupke po pitanju ljudskih prava.

Reuters
Već pravi planove za Belu kuću: Donald Tramp

- Ako Kuba nije voljna da napravi bolji sporazum za kubanski narod, kubanski narod koji živi u Americi i cele SAD, poništiću dogovor - objavio je Tramp na Tviteru, prenele su agencije.

Odnosi između SAD i Kube su počeli da se poboljšavaju dolaskom Baraka Obame na vlast. Američki lider je u martu posetio Kubu, gde se sastao sa Raulom Kastrom. To je bila prva poseta nekog američkog predsednika ostrvu od 1928. godine.

Trampovi saradnici su ranije istakli da kubanska vlada mora zakonski da uredi veće slobode za svoj narod i da Amerikancima pruži nešto zauzvrat ako želi da održi bliže odnose sa SAD koje je inicirao predsednik Barak Obama.

Ove izjave Kelien Konvej i Rajnsa Pribusa, budućeg šefa kabineta, usledile su posle smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Pribus je rekao da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promeni kurs.

- Trenutni aranžman između SAD i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsednik Barak Obama, donosi dobrobiti jedino Kubi - rekao je budući šef kabineta Pribus.

On je precizirao da Tramp želi da vidi da Kuba ide u "dobrom pravcu", recimo po pitanju verskih sloboda, kako bi nastavio diplomatske odnose sa tom zemljom.

- Represija, otvoreno tržište, sloboda veroispovesti, politički zatvorenici, to su stvari koje moraju da se promene da bi se uspostavili otvoreni odnosi, i to je ono u šta Tramp veruje i tome će da teži - rekao je Pribus za "Foks njuz sandej".

Tramp može da poništi Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom naredbom ne zakonom, podseća AP. On je i tokom kampanje obećavao da će poništiti učinjeno ukoliko Raul Kastro ne ispuni njegove zahteve, ali to nije ponovio u subotnjem saopštenju povodom smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2016. 21:33
Kastrov otac nije bio IMUN na zaradu americkih "korporacija" i Fidel (sin imucnog kapitaliste) je u pocetku svoje politicke karijere kreirao i "puzio" ka Americi tj. gradio karijeru preko Amerike i na njenim vrednostima .... sve dok mu Amerikanci nisu dali do znanja da ce bezuslovno i iskljucivo podrzati Batistu !? Odnosi Kube i Amerike sa novoizabranim predsednikom Trampom moraju biti otvoreni , konkretniji i sa mnogo vise medjusobnog dijaloga i uvazavanja koji bi sigurno vodilo do izuzetnih odnosa (koje SAD gaji sa Juznom i Centralnom Amerikom) i opipljivih rezultata . Deklarativna podrska , urgencija bez rezultata , neosnovani zahtevi su samo popunjavanje medijskog prostora .... Poboljsanje odnosa sa Kubom bio bi ispravan stav i pokusaj da se Kuba otvori , da moze da ima bolje odnose sa SAD , da se privreda razvija , a sa bogatijim drustvom bice svima bolje . Treba UCITI iz proslosti . Zna se sta se desilo kada je Fidel "izbacio" Amerikance sa ostrva ! Amerikanci su odreagovali pod motom - "ako ti imas pravo da me isteras iz tvoje zemlje , imam i ja pravo da ekonomski ne saradjujem sa tobom" . Ko se usrecio jasno je kao dan !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online