Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.11.2016.
08:35
Vestionline A

Sukob Rusije i NATO sve vidljiviji na Balkanu

Sukob interesa Rusije i NATO-a na Balkanu u poslednje vreme sve je vidljiviji i otvoreniji. Analitičari u regionu ocenjuju da je razlog za to slabljenje uticaja Evropske unije koja je suočena sa unutrašnjim problemima nastalim posle odluke Britanaca da napuste zajednicu u Evropi.

pixabay.com
Da li su se "posvađali" NATO i Rusija?

Zašto je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Petrušev nedavno iznenada posetio Srbiju?

Zašto je Moskva tako burno reagovala na posetu i izjave hrvatskog premijera Kijevu?

Da li su poruke o vojnoj neutralnosti Srbije prilikom posete Aleksandar Vučića NATO-u u stvari upućene Moskvi?

Da li sva ova pitanja pokazuju da se u regionu odmeravaju snage između NATO i Rusije?

- Očigledno je da ti ne-EU akteri i države koje nisu članice severnoatlantskog saveza sve više pokušavaju da imaju uticaja u našem regionu.

Imali smo priliku da vidimo i u slučaju crnogorskih parlamentarnih izbora koliko je postojao pokušaj Rusije i koliko se zapravo na određeni način pokušava, ako ne potpuno sprečiti ulazak pojedinih država u NATO, onda da se barem to privremeno odloži - smatra Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Evrospke integracije u regionu između istoka i zapada bile su tema jednog od panela konferencije Rebalkanizacija Zapadnog Balkana.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović, ocenjuje da Unija pravi grešku što se ne širi na zapadni Balkan, čime ostavlja prostor za delovenje drugih aktera na tom prostoru.

- Ti drugi akteri su jednako tako Rusija i Turska, kao i SAD. Tako da nisam sasvim siguran da se radi o NATO kao takvom, nego mislim da se radi o raznim alternativnim velikim silama, koje možda pokušavaju na evropskim periferijama i to tako onim izvanskim, koje nisu u EU, i ovim zemljama koje jesu u EU ali su na samom rubu, postići neku stratešku prednost u slučaju da dođe do daljeg slabljena EU - objašnjava profesor Jović.

Situaciju slično vidi i politički analitičar iz Berlina Bodo Veber, koji ističe da zbog problema unutar same Unije Zapadni Balkan više nije u fokusu Brisela.

- Rusija koristi svoj uticaj tamo gde je manevarski prostor, gde slabi zapad i mislim da smo videli i na slučaju Ukrajine i na slučaju Sirije da je to jedan vrlo opasan razvoj geopolitički jer on stvara dosta nestabilnosti - kaže Bodo.

Redefinisanje odnosa između Beograda i Moskve, biće inače jedan od neophodnih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Iako zvaničnici iz Brisela ponavljaju da će Srbija postepeno morati da uskladi svoju politiku sa Unijom, što podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji, zvanični Beograd, po svemu sudeći, računa da će do trenutka ulaska u Uniju ta mera Brisela prema Moskvi biti ukinuta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2016. 22:09
najgluplja blebetanja zapadne propagndne stampe su prikazivanje ratne opasnosti od strane moguceg napada na "slobodni,zapadni svet" od ruske "agresivne" strane.ako uzmemo geografsku kartu nasega uzburkanog sveta i uporedimo sa bezobzirnim okruzenjem vojnog ratnoagresivnog nato pakta sadasnje ruske granice u pravcu eu drzava mozemo zakljuciti,ne rusija pretstavlja opasnost prema,naivnim, eu drza vama i usa nego je opasnost u obratnom pravcu.rusija mora,nazalost,sa svim mogucnostima odbrane da utvrdi svoje odbrandbene pozicije od agresivnog stava vecnih neprijatelja sa zapada pod vatikanskom sapom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online