Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.11.2016.
21:24
b92.net A

Amerikanac poručio: Vojska EU - bodež uperen u srce NATO

"Operativna vojska EU imala bi otrovan efekat po NATO", smatra bivši ambasador SAD u UN i kandidat za državnog sekretara Džon Bolton, piše RT.

Reuters
Evropa neće moći bez NATO-a (Foto: Ilustracija)

- Tokom proteklih 20 godina videli smo da će ta ideja pojavljivala iznova i iznova. Ukoliko bi zaista došlo do stvaranja te vojske, to bi bio bodež u srce NATO - rekao je Bolton.

EU hoće svoju vojsku

"Raša tudej" piše da je Evropski parlament u utorak doneo neobavezujuću rezoluciju o stvaranju odbrambene unije, a taj potez pravdaju pretnjama sa kojima se EU suočava.

- Terorizam, hibridne pretnje, sajber i energetske nesigurnosti ne ostavljaju drugog izbora Evropskoj uniji nego da pojačaju svoju bezbednost i saradnju oko odbrane, čim se pravi put ka Evropskoj odbrambenoj uniji - navedeno je iz Evropskog parlamenta nakon što je rezolucija doneta.

Kako navode, predlog će se pred Evropskim savetom naći u decembru.

Prema toj rezoluciji od zemalja članica očekuje se da dva procenta svog BDP-a daju na odbranu, a predviđa se i formiranje međunarodnih EU snaga koji bi reagovao u slučajevima u kojima NATO ne može.

- Potrebno nam je više sigurnosti uz Evropu... Potrebno nam je sada. Ideja da će Amerikanci večno da se brinu o evropskoj sigurnost nije tačna. Moramo to da uradimo sami. Zato nam je potreban novi pristup evropskoj zajednici uključujući evropsku vojsku - rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ranije ovog meseca.

EU će izgubiti zaštitu NATO

Međutim, Bolton kaže da će takav put dovesti do toga da EU izgubi zaštitu NATO - "nešto što je dugo vremena uzimano zdravo za gotovo".

- Ukoliko EU kaže "možemo sami sebe da branimo", kažem vam, mnogo Amerikanaca će reći "dobro, a inače, sledeći put kada autoritarno militarističko društvo bude bilo pretnja, javite nam kako je to ispalo" - kaže Bolton.

Osim toga, on navodi da EU nije sposobna da formira stvarnu centralizovanu vojsku.

- Ukoliko mislite da se oslonite na EU, sa svom efikasnošću birokratije u Briselu, neka vam je Bog u pomoći, to je sve što mogu da kažem... Mnogo je retorike o mogućnostima, ali ispod toga je sve šuplje. Možete završiti tako što ćete isprovocirati druge, možda Rusiju, a kada oni shvate da je sve slabo bićete u još većoj opasnosti - ističe Bolton.

Alijansa održala mir u Evropi

Bolton takođe kaže da je mit koji se stalno ponavlja to da je u Evropi mir od kako postoji EU.

- Deo je zablude u EU da je mir održan od Drugog svetskog rata zato što je EU formirana. Kao da ne razumeju, a mislim da mnogi ne razumeju, da je mir održao NATO svojim protivljenjem Sovjetskom savezu - napisao je on prošle nedelje u "Tajmsu".

Prema njegovim rečima, ključna razlika između EU i NATO je u mešanju u suverenitet zemalja članica, a NATO je hvalio kao "američku vrstu međunarodnog partnerstva".

- Klasični politčko-vojni savez nacionalnih država koji nikada nije nameravao da preuzme funkcije suverenosti i veoma daleko se nalazi od paradigme EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online