Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 22.11.2016.
12:19
informer.rs A

Putin i Tramp dele Evropu: Rusija traži Srbiju i Srpsku

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp preko posrednika uveliko dogovaraju podelu "zona interesa" u Evropi, pišu domaći mediji.

Reuters
Rusija traži jačanje uticaja na Balkanu, SAD ne daju Baltik: Vladimri Putin i Donald Tramp

Naime, kako saznaje Informer od dobro obaveštenih diplomatskih izvora, dvojica lidera usklađuju stavove oko tema koje su ključne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine, na dnevnom redu je i dogovor o podeli "zona interesa" u Evropi.

Oni tvrde da Putin insistira da u rusku "zonu interesa" osim Ukrajine uđu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Grčka i Makedonija!

Tramp se ne buni

Ruski lider od Trampa traži da Rusija, u skladu sa sadašnjom snagom i značajem na svetskoj geopolitičkoj sceni, proširi svoj uticaj na čitav Balkan.

- Putin u svojoj "zoni interesa", pored podrazumevajuće Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude ključni "igrač" na Balkanu zbog političkih, ali i ekonomskih i bezbednosnih razloga. Tramp, bar prema prvim reakcijama, nema ništa protiv ovakve podele... Jedino što je u Evropi sporno jeste podela karata na Baltiku. Putin, naime, traži od američkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povuče sve ofanzivno NATO oružje iz Estonije, Letonije i Litvanije, ali Trampu to nije prihvatljivo... - prepričava izvor lista.

Rusija sve prisutnija u Srbiji

I dok se zvaničnici Srbije nisu oglašavali ovim povodom, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović ocenjuje da Putin i Tramp neće pregovarati o klasičnoj podeli sveta poput Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti 1945. godine.

- Nećemo, dakle, biti deo ruske zone u klasičnom "jaltinskom" smislu, ali će Rusija svakako u Srbiji biti prisutnija kao faktor političkog suvereniteta i vojne neutralnosti Srbije. Dolaze bolji dani za naš narod, ali i za čitav naš region... - naglašava Cvijanović.

On procenjuje da se popuštanjem napetosti između Rusije i SAD ni jedni ni drugi neće povući sa Balkana, ali će se zemljama s ovog područja otvoriti prostor za jačanje suvereniteta.

- Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne priželjkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao da preporodi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, možda i cele BiH, Crne Gore bez Mila Đukanovića i Makedonije - podvlači Cvijanović.

Mi smo na margini

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da postoje preduslovi za sastanak Putina i Trampa na kojem bi se razgovaralo o podeli zona interesa, ali da mi nismo njihov prioritet.

- Mi moramo biti svesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo važnija pitanja od Balkana i Srbije. Tu pre svega mislim na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budućnosti i ličio na novu Jaltu, Srbija bi bila fusnota. Možda bi se našla na margini tog papira na kome bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD - objašnjava Jakšić.

Janjić: Najbolje je da im se ne zameramo

Analitičar Dušan Janjić tvrdi da je preraspodela "zona interesa" između SAD i Rusije počela još 2008. upadom ruskih snaga u Gruziju.
- Sledeća faza je bila Ukrajina i pripajanje Krima Rusiji, dok je poslednja faza podela Sirije. Zato smatram da će njih dvojica, pre svega, razgovarati o završetku rata u Siriji. Srbija bar za sada ostaje zemlja koja pripada interesnoj sferi Amerike i najbolje bi bilo da se ne zameramo ni jednima ni drugima - navodi Janjić.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2016. 12:36
Да није било руског Цара Николаја не би било ни Србије . Николај Александрович 18 мај 1868 - 17 јул 1918.год. Зашто амери не воле корњаче ?? Зато што имају три прста . Какви су Амери без руке и језика ? Поштени .
Četvrtak 24.11.2016. 23:21
Стаљин је својевремено делио Европу по стратешким интересима некадашњег СССР-а. Југославија је била подељена 50%:50%. Путин неће одустати од тога, што значи да Србија, Македонија и Република Српска припадају руској сфери утицаја.
Četvrtak 24.11.2016. 23:20
Треба обратити пажњу на податак да ли ће Вучић бити позван на инагурацију Трампа 20. јануара идуће године. Ако га не позове, значи да је извисио код Трампа а онда ми је "ЕУ" задње прибежиште без заштите. Неће му помоћи ни НАТО. Ако Србија "припадне" Русији, Себија неће ући у "ЕУ". Оставка је једино решење нашег проблема а са њом одлазак свих оних који су се залагали за улазак Србије у "ЕУ". Живи били па видjели.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online