Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.11.2016.
19:08
index.hr A

Radikalna desnica namirisala krv - EU da se pripazi

Na brzi rast radikalne desnice u Evropi uskoro bi mogao da utiče i izbor Donalda Trampa za predsednika. Umereni centar s obe strane Atlantika bi trebalo da pripazi, piše Dejvid A. Andelman za CNN.

Reuters
Da li rast desnice znači i smrt Evropske unije?

Evropljane sigurno nije iznenadilo što je Marin Le Pen bila jedna od prvih koja je Trampu na Tviteru čestitala na prelasku praga od 270 elektorskih glasova. Nije iznenađenje ni što je Najdžel Faraž prvi strani političar koji je otišao u Trampovu kulu da uživa u njegovom uspehu.

Veliki broj EU država ima desničarsku stranku, a neke će države veoma brzo na izbore. Stvarnost je takva da podrška radikalnoj desnici raste, te da ti pokreti preoblikuju nacionalne dijaloge širom Evrope.

Uspon radikalne desnice

Tereza Mej, britanska premijerka je, navodno, Faraža opisala kao nebitnog, zbog čega se se suočila s kritikama vlastite vlade. Nijedan od tih radikalnih vođa nijenebitan - dosta su brzo postali bitan deo nacionalnog dijaloga u Evropi. Njihov je cilj da unište evropski poredak, odnosno njegov sadašnji oblik.

Svaki od njih traži način da odvoji svoju naciju od Evrope. Elementi te nelagode su izbeglice, povećanja poreza i besni poljoprivrednici.

Brzo smanjujući centar bi ovde trebalo jako da pripazi. Mogli bi dosta toga da nauče od neuspeha Hilari Klinton. Evropska desnica se pripremala mnogo duže od Trampa, ponekad i generacijama.

Takođe, ulozi su veći u Evropi, pa je ugrožena cela Evropska unija. Većina ovih desnih nacionalista želi jednostavno da razbije EU, i podeli je na razdvojene i posvađane delove.

Izbori u Francuskoj oderđuju sudbinu EU?

Prvi test su izbori za predsednika Francuske 2017. godine. Zbog izbornog sistema s više kandidata u prvom krugu, događalo se da desnica ugrabi i 20-30% glasova. U drugom krugu kandidat desnice ostaje na toliko glasova, dok umereni kandidat premoćno pobedi. No, nemojte računati da će se to odigrati i 2017. godine, piše u tekstu.

Evropski centar opet nudi kandidate i programe koji su svi već viđeni. Predviđa se da bi sledeći predsednik mogao biti Alen Žipe. On je iskusan političar koji je obavljao svakakve poslove u vlasti, ali još nije probao dužnost predsednika. Umereni glasači će glasati za njega jer je alternativa previše grozna. Međutim, novinar se pita, podseća li vas to na nekog?

Pitanje je samo je li Francuska spremna na povratak Republikanaca ili za još jedan mandat Socijalista, koji takođe ne funkcionišu. Mnoge minorne stranke i kandidati samo čekaju priliku.

Umereni centar, ili ono što je od njega ostalo u Evropi, trebalo bi da pripazi. Radikalna desnica namirisala je krv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online