Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.11.2016.
22:34
rs.sputniknews.com, Vestionline A

Rusija i konačno podelila Zapad

Poslednja poseta Baraka Obame kao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Evropi pokazala je da i u Vašingtonu i u evropskim prestonicama postoji raskol u odnosu prema Rusiji, piše "Tajm".

Reuters
Da li je Nemačka dovoljno jaka da sama zagovara politiku sankcija prema Rusiji: Angela Merkel i Barak Obama tokom susreta u Berlinu

Najupečatljiviji primer je prijem stražarskog broda Crnomorske flote "Smetljivi" u Grčkoj, koja je i u Evropskoj uniji i u NATO-u. Krajem oktobra "Smetljivi" je stigao u grčku luku radi učešća u programima u okviru kulturne razmene dveju zemalja.

SAD i Nemačka van forme

Bez obzira na to što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji i optužuju Moskvu da bombarduje civile u Siriji, niko na Zapadu tokom Obamine posete nije izrazio protest Atini. Naravno, pojedini političari u Vašingtonu su saopštili da je ponašanje Grčke "neprihvatljivo" i da "ne priliči članici NATO-a". Ipak, sve o čemu je govorio američki predsednik jeste "važnost održavanja sankcija" dok god se ne reši sukob u Ukrajini, piše list.

Strahovanja Obame povodom dejstava ograničavajućih mera su razumljiva. SAD i Nemačka, dve glavne zemlje koje se suprotstavljaju Rusiji, sada nisu u najboljoj formi. Prošle sedmice na predsedničkim izborima u SAD pobedio je Donald Tramp, koji je obećao da će popraviti odnose sa Moskvom. I pre njegove pobede, međutim, Evropska unija je bila suviše podeljena i zaokupljena unutrašnjim problemima da bi se pažljivo bavila Rusijom, navodi se u tekstu.

Zapadni mediji su pisali o tome da će Obama "predati štafetu" za građenje odnosa sa Rusijom nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Ipak, u stvarnosti su stvari mnogo složenije - Nemačka nema uticaj, kakav imaju SAD, da objedini Zapad, posebno nakon "Bregzita", smatra autor teksta.

Evropa na aparatima

Od britanskog referenduma Evropa živi "na aparatima". Tokom protekle tri godine njena politika prema Rusiji gotovo je u potpunosti bila određena okvirima saradnje Merkelove i Obame, sa osloncem u Velikoj Britaniji.

"Posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i Obame iz Bele kuće Merkelova će morati mnogo više da se trudi kako bi navela svoje neodlučne saveznike da održavaju dosadašnju politiku", piše "Tajm".

Bez obzira na to što su tokom sastanka u Berlinu glavne evropske zemlje "jednoglasno" saopštile da nastavljaju politiku sankcija, mnoge članice EU nisu saglasne sa takvim stanjem stvari.

Grčka, Italija, Mađarska, Slovačka i Kipar već mnogo puta su saopštili da je neophodno oslabiti sankcije, jer one samo štete evropskoj ekonomiji, ne menjajući ponašanje Rusije. Te zemlje u velikoj meri zavise od kredita EU i upravo ih to drži uz Merkelovu, ali finansije nikako nisu "najzdraviji način" da se upravlja "evropskom porodicom", zaključuje autor teksta.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2016. 02:53
Pocepo ih car Putin ko maramicu punu slina.
Ponedeljak 21.11.2016. 21:25
Без обзира на то што су САД и ЕУ увеле санкције Русији и оптужују Москву да бомбардује цивиле у Сирији, нико на Западу током Обамине посете није изразио протест Атини. Наравно, поједини политичари у Вашингтону су саопштили да је понашање Грчке „неприхватљиво“ и да „не приличи чланици НАТО-а“.
Ponedeljak 21.11.2016. 21:26
Без обзира на то што су током састанка у Берлину главне европске земље „једногласно“ саопштиле да настављају политику санкција, многе чланице ЕУ нису сагласне са таквим стањем ствари. Грчка, Италија, Мађарска, Словачка и Кипар већ много пута су саопштили да је неопходно ослабити санкције, јер оне само штете европској економији, не мењајући понашање Русије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online