Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2016.
19:42
Dojče vele A

Putin Trampu Snoudena, Tramp Putinu Ukrajinu i Siriju?

Tokom predziborne kampanje, Donald Tramp je više puta govorio o Siriji – a te izjave su otvorila razna pitanja. Nekima od njih se bavi i Kerstin Knip. On je zavirio u napise objavljene na arapskim portalima.

Reuters
Šta svet može da očekuje od Vladimira Putina i Donalda Trampa?

Još na dan izbora Donald Tramp je u Sankt Peterburgu dobio odlikovanje - počasnu titulu "kozaka". Dodelila mu je lokalna kozačka grupa "Irbis", kako to prenosi list "Moscow Times", dodajući da to pokazuje koliko je budući predsednik SAD omiljen u Rusiji.

Arapski mediji trenutno mnogo nagađaju o tome da li će ta popularnost da se pretvori u novi američko-ruski odnos koji bi mogao da smiri i bliskoistočne regione, posebno Siriju. Odnos bi moga da počne u znaku "predivnog prijateljstva", piše, ne bez ironije, novinar Leonid Ragozin na internet-portalu Al Džazire:

"Putin ne bi bio Putin kada ne bi pokušao da navede Trampa da učini ustupke u Ukrajini i Siriji. A zauzvrat bi mogao da izruči Edvarda Snoudena Sjedinjenim Američkim Državama".

Ali, na duži rok, pretpostavlja ovaj novinar, Tramp je za Putina korisniji kao neprijatelj nego kao prijatelj. Tramp, piše on, simbolizuje bezmalo sve što Rusi mrze na Amerikancima. Tramp je, dodaje ovaj novinar, savršena karikatura tipičnog američkog kapitaliste. Putin bi među Rusima svakako postao još popularniji kada bi bio Trampov protivnik nego kada bi pokušao da uspostavi konstruktivno partnerstvo sa SAD.

Moguća saradnja u Siriji

Doduše, i Putin bi imao dobrih razloga da dobro sarađuje sa Trampom. Rat u Siriji je skup. Osim toga, ne zna se koliko će još trajati i da li uopšte može da se završi pobedom. Jer, pobeda bi značila da je Islamska država trajno onesposobljena. A to je gotovo nemoguće postići. I dalje bi trebalo računati sa,pre svega manjim, terorističkim napadima. Utoliko bi Rusija morala da se angažuje kao stalna sila-zaštitnica, kao što su to SAD učinile u Iraku.

"Pitanje je da li Moskva može i hoće da preuzme tu  ulogu. Upravo zato bi morala i da bude upućena na saradnju sa SAD. A sada postoje bolji uslovi za to", piše politički analitičar Maksim Suhkov. Pobeda Hilari Klinton bi, prema svim očekivanjima, dovela do robusnije američke politike u Siriji u odnosu na Obaminu. Sa predsednicom Hilari Klinton, SAD bi možda insistirale na uspostavljanju zone zabane letenja iznad čitave Sirije.

Diplomatija umesto vojske

Pošto je taj scenario sada skinut sa dnevnog reda, sve ukazuje na to da Kremlj želi da pošalje pozitivne vesti u pravcu novog predsednika, piše pomenuti novinar, ali to bi ubrzo moglo da se promeni.

"Problemi koje će sobom doneti posleratni period u Siriji - pisanje novog ustava, formiranje prelazne vlade, ponovno uspostavljanje države nude, da ironija bude veća, enormni potencijal za saradnju. Izgleda da obe strane smatraju da je prelaz iz vojne u diplomatsku fazu nezaobilazan, ali da nijedna od njih još ne zna kojim putem treba ići", piše Suhkov za internet-magazin Al Monitor.

Islamska država glavni neprijatelj

Tramp je kako u predizbornoj kampanji, tako i u prvim instrejuima posle izbora indirektno stavio do znanja da ne isključuje mogućnost saradnje sa Asadom. Trenutno se Amerikanci bore protiv Asadovog režima, koji se bori protiv Islamske države.

- Trenutno podržavamo pobunjenike koji se bore protiv Asadove Sirije. Pri tome nemamo pojma ko su ti ljudi - rekao je Tramp u intervjuu za "Volstrit žurnal".

Asadu bi takav razvoj situacije svakako odgovarao. Zato je nagovestio da bi mogao da sarađuje sa novim američkim predsednikom. Njegova vlada je, kaže, "prirodni saveznik" za Trampa.

- Ne očekujemo mnogo, jer SAD ne čini samo njihov predsednik. On je dodao da sada sve zavisi od toga u kojoj meri će Tramp ispuniti predizborna obećanja. Ako se bude "borio protiv terorista", bio i kao i Rusija i Iran - saveznik.

Problem Asad

Pitanje je, međutim, da li Tramp ume da dobro proceni situaciju u Siriji, piše politički analitičar Radvan Zijadeh u novinama "Al Arabi al džadid". On smatra da se Asad ne bori protiv ID, već da to čini sekularna naoružana opozicija. Pri tome, piše dalje Zijadeh, Asadu svom snagom pomaže Rusija. Ako bi se SAD sa Trapom sada priključile toj borbi, bila bi to definitivna pobeda Asada - on bi ostao na vlasti.

To bi bilo problematično iz više razloga, smatra ovaj analitičar. Pre svega veliki delovi sirijskog naroda, posle pet godina rata, teško bi mogli da se pomire sa činjenicom da je Asad i dalje na vlasti. Osim toga, sa tim se ne bi složili dosadašnji Asadovi protivnici, pre svega Turska, Saudijska Arabija i Katar. Sirija bi i dalje ostala krizno žarište. I u okviru Trampove stranke u Sad bi to rešenje svakako bilo veoma diskutabilno. Mnogi republikanci ne žele nikakvo partnerstvo sa Rusijom kojom vlada Putin.

Ako bi Asad ostao na funkciji, mnogi postojeći problemi bi ostali nerešeni, piše Zijadeh. Na primer, problem sirijskih izbeglica koji je odavno postao globalni izazov. Problem zvani Asad bi mogao da bude ignorisan, "ali vratiće se na političku binu". No, sve ovo su samo spekulacije. Jer, odgovor na pitanje kako će glasiti budući Trampov kurs u Siriji zna samo Tramp (ako ga uopšte zna).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online