Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.11.2016.
09:51
sputniknews.com, Vestionline A

Pregovori Irana i Rusije uplašili Izrael

Nakon što je Teheran pokazao interesovanje za kupovinu ruskog oružja i vojne tehnike za sumu od oko 10 milijardi dolara, Izrael se obratio Moskvi sa molbom da ne prodaje Iranu savremeno oružje. Uprkos tome, u Tel Avivu su svesni da su male šanse da utiču na odluku Rusije u ovom pitanju.

Reuters (Arhiva)
"Baćuške" imaju 10 milijardi razloga da ne poslušaju Izrael: Tenkovi T-90 na spisku za prodaju

- To nas baš i ne raduje, ali Rusi ne pitaju nas. Mi sa njima razgovaramo i pokušavamo da im objasnimo, ali na kraju svaka zemlja deluje u skladu sa sopstvenim interesima - rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Liberman.

Iranci su zainteresovani za ruske tenkove T-90, artiljerijske sisteme, borbene avione i helikoptere.

Pregovori su još u toku, i ako se dve zemlje konačno dogovore, oružje će biti isporučeno u roku od nekoliko godina, a prva isporuka je planirana tek za 2020, nakon ukidanja sankcija na prodaju oružja Iranu.

Šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov istakao je da su do 2020. godine takve isporuke moguće samo uz saglasnost Saveta bezbednosti UN, ali da bi ih tu, prema njegovom mišljenju, "blokirale SAD i njihovi saveznici". Takođe, Ozerov je rekao da je svojevremeno bilo zadrški prilikom isporuke ruskih sistema S-300 u Iran, ali da je dogovor ipak ispoštovan.

Ruske rakete su namenjene za zaštitu iranskih nuklearnih postrojenja, a isporučene su nakon što je stupio na snagu nuklearni sporazum velikih sila s Iranom, potpisan u julu prošle godine.

Izrael, koji smatra Iran jednim od svojih najvećih neprijatelja, ne veruje da će taj dokument omesti Teheran da ostvari cilj i napravi nuklearnu bombu. Rusija, s druge strane, s obe zemlje ima dobre odnose i trudi se da ih učvršćuje i jača.

Na iranskom ostrvu Kiš u Persijskom zalivu trenutno se održava 8. Međunarodni avio-salon "Iran er-šou 2016", koji će trajati do 19. novembra, a na kojem učestvuje i ruski holding "Helikopteri Rusije". Ruska akrobatska letačka grupa "Ruski vitezovi" prvi put učestvuje na ovom međunarodnom avio-salonu. Ruski piloti će, tokom trajanja izložbe, svakodnevno priređivati spektakl na iranskom nebu.

Ruska kompanija je ovde predstavila svoje višenamenske civilne helikoptere srednje i lake klase - Mi-171A2, "Ansata" i Ka-226T u putničkoj verziji. Osim toga, Rusi će upoznati svoje aktuelne i potencijalne kupce sa svojim sistemom usluga, koji, između ostalog, podrazumevaju i remont i modernizaciju kupljenih helikoptera.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online