Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.11.2016.
09:23
B92 A

Evo u kojoj zemlji će Putin da testira NATO

Litvanija je upozorila da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da testira NATO u nedeljama pre zvaničnog dolaska Donalda Trampa na vlast u SAD.

Reuters
Litvanci strahuju od ruske invazije

Litvanski zvaničnici su saoštili da ruska pretnja raste, a širi se strah od moguće ruske invazije.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicius rekao je da je "veoma uplašen" za Baltik, kao i za sirijski grad Alepo.

Litvanija veruje da Rusi imaju "mračne namere" prema toj zemlji zbog njene geografije i istorije. 

Nekada članica Sovjetskog Saveza, sada je u sastavu i NATO i EU, graniči se sa Rusijom i ruskom enklavom Kaljiningradom na Baltičkom moru. 

Litvanska vlada zvanično izražava strahove zbog bliskosti Putina i Trampa, a Linkevicius dodaje da "Rusija nije velika sila, već veliki problem". 

Rusija sa druge strane insistira na tome da nije nikakva pretnja, optužujući NATO da potpaljuje vatru u regionu šireći svoju vojsku u blizini ruske granice. 

Putin žuri da sve završi pre Trampa?

Linkevicius kaže za BBC da Putin verovatno vidi period do inauguracije Donalda Trampa kao priliku da testira vojnu spremnost i diplomatske stavove zapadne alijanse. 

- Nova administracija neće zvanično doći do druge polovine januara. Plašim se zbog ovog perioda, ne samo zbog regiona, već se nadam i da Alepo neće biti sravnjen sa zemljom do tada - rekao je ministar. 

Pre 25 godina sovjetski tenkovi bili su tu

Litvanci takođe podvlače to što Rusija gomila opremu u Kaljiningradu, i podsećaju da je pre 25 godina iz Moskve stiglo naređenje da tenkovi uđu i razbiju mirne proteste za nezavisnost u Viljnusu. 

- Zemlje koje najbolje razumeju Rusiju su one koje su joj najbliže. Bio sam dete, a i dalje se sećam zvuka tenkova kada su došli Rusi sa sovjetskom vojskom. To su bile ruske trupe i izvršili su invaziju, tako da je poslednje što se ovoga tiče to da nismo naivni - rekao je litvanski opozicioni političar Gabirelius Landsbergis. 

Litvanci, piše BBC, mogućnost invazije shvataju veoma ozbiljno. 

Zvaničnici pokušavaju da dokažu SAD da je Litvanija odgovoran partner u zapadnoj alijansi, a štampaju se i posebni pamfleti koji pokazuju civilima kako da se ponašaju u slučaju invazije. 

- Da, to je alarm. To je alarm ne da Rusi dolaze, već da raste pretnja svakog dana - rekao je jedan litvanski major za BBC.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2016. 19:24
Norveska, Finska, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Danska i zvanicna Ukrajina su "napujdane" protiv Rusije. Proizveli su psihozu straha koja ponekad prelazi u paranoju da ce ih Putin napasti i kako vreme prolazi taj strah se pojacava. Oni mogu da se oslobode tog straha ali nece jer "u tome uzivaju". Tu je najveci problem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online