Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.11.2016.
22:17
Vestionline A

Si Đinping zapretio Trampu: Kina može ekonomski da sahrani SAD

Si Đinping u telefonskom razgovoru poručio novom predsedniku SAD da mu je bolje da sarađuje, jer u suprotnom Peking ekonomski može da sahrani Ameriku, prenose kineski mediji.

Reuters
Sa Kinom nema šale: Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping zapretio je novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu trgovinskim ratom.

Dvojica lidera čula su se u nedelju telefonom, a prema navodima kineskih medija, Si je Trampu poručio da bi mu bolje bilo da sarađuje jer Peking ekonomski može da sahrani SAD.

Dnevni list "Global tajms", koji je pod kontrolom Komunističke partije Kine, naveo je da su dvojica lidera uspostavila komunikaciju i da su se dogovorila da se što pre sretnu.

- Postoji važna prilika za saradnju Kine i SAD, koja ima ogroman potencijal. Saradnja je jedini način - preneo je kineski dnevnik "Sijevu" poruku Trampu.

List se osvrnuo na to da je Tramp tokom kampanje Kinu optužio da manipuliše svojom valutom juanom, da je nepoštena u međunarodnoj trgovini i najavio da će povećati carinu na uvoz svih kineskih proizvoda na čak 45 odsto.

Stoga glasnik kineskih vlasti ističe da svako otežavanje svetske političke situacije Kini Trampu neće doneti dobro.

- Ukoliko američki predsednik zvanično proglasi Kinu manipulatorom valute i podigne namete na kineski izvoz, Peking će preduzeti kontramere - navodi "Global tajms".

Ne sme biti podizanja carina

Taj dnevnik dodaje da podizanje carine na kineske proizvode u SAD ne sme da se dogodi. On podseća na to kako se proveo Barak Obama kad je pokušao nešto slično.

- Nakon što je Obama preuzeo dužnost predsednika SAD, američka trgovinska komora povećala je carinu na 35 odsto za kineske gume. Kao odgovor na to Peking je uveo carinu na američku piletinu i automobile. Zbog toga su i Kina i SAD pretrpele velike gubitke. Ako Tramp bude uveo carinu od 45 odsto na kineske proizvode, kinesko-američka trgovina će biti paralisana - objasnio je list komunističke partije.

Kina će, prema navodima "Global tajmsa", uzvratiti istom merom.

- Narudžbine koje imamo kod "Boinga" biće zamenjene "Erbasovim". Američki automobili i ajfonovi u Kini se neće prodavati. Uvoz američke soje i kukuruza biće obustavljen. Kina takođe može da ograniči i broj svojih studenata u SAD - ističe "Global tajms".

Kineski dnevnik dodaje da se svi nadaju da Tramp, kao iskusni biznismen, neće biti toliko naivan.

- Nijedan od prethodnih predsednika SAD nije bio dovoljno hrabar da započne trgovinski rat protiv Kine. Svi su se prilagođavali zajedničkim kinesko-američkim uslovima jer je to najbolje za SAD i njene građane. Ako Tramp odluči suprotno, američka industrija će propatiti. Na kraju, Trampa će osuditi kao neodgovornog, neobrazovanog i nekompetentnog - zaključuje kineski dnevni list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online