Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.11.2016.
13:49
Vestionline A

EU će se boriti protiv Rusije, šta god da odluči SAD

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da EU neće menjati svoj stav prema Rusiji, čak ni u slučaju da SAD to učini.

A. Čukić
Federika Mogerini odlučna u stavovima prema Rusima

Ona je to izjavila u nedelju uveče, nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojoj su razmenjeni stavovi o daljem putu u odnosima između EU i SAD posle izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

- Kada je reč o Rusiji, EU je zauzela principijelan stav zbog nezakonitog prisvajanja Krima, kao i zbog situacije u Ukrajini. To se neće promeniti nevezano za moguću izmenu politike drugih zemalja - rekla je ona novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Trampova pobeda uticati na stav EU po pitanju Rusije.

Mogerinijeva je istakla da uprkos tome EU sarađuje sa Rusijom po mnogim pitanjima, uključujući rešavanje terorističkih pretnji, ali i po pitanjima bliskoistočnih sukoba.

- U neku ruku sarađujemo i po pitanju Sirije, iako se naši stavovi po mnogim pitanjima drastično razlikuju - dodala je ona.

Mogerinijeva je rekla da na rusko-evropske odnose ne treba gledati crno-belo, budući da sa jedne strane postoji dijalog i saradnja, dok sa druge imamo principijelne stavove, pogotovo zbog pitanja Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2016. 20:55
Ministri spoljnih poslova EU iz tih razloga takođe razmatraju jačanje operativne sposobnosti evropske odbrane s ciljem da EU bude u stanju da i vojno osujeti ugrožavanje evropskih interesa prvenstveno u geopolitičkom okruženju Unije. Većina država EU su i članice NATO i neke od njih smatraju da najava novoizabranog predsednika Trampa da i evropske saveznice najpre treba da se više pobrinu i plate za sopstvenu odbranu, navodi na zaključak da će Amerika smanjiti svoj udeo i upliv u tom političko-vojnom savezu.
Sreda 16.11.2016. 20:56
SAD, prema Trampovom programu vlasti, žele da američko učešće u fondovima NATO smanje sa 45 odsto na 37 odsto. Tramp je ocenio da je "NATO zastareo" i podložan preuređenju, a najavio je i pragmatično dogovaranje s dosad "prokaženom" Rusijom u rešavanju svetskih problema od Sirije do Ukrajine. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da će današnjem ministarskom zasedanju podneti na uvid Globalnu strategiju o evropskoj bezbednosti i odbrani čiji je cilj jačanje evropske odbrambene strukture, ali je podvukla da to neće biti "evropska armija", već struktura u podršku delovanju zajedno s NATO. "Evropska odbrana mora biti znatno delotvornija i ubedljivija radi bezbednosti građana EU", objasnila je Federika Mogerini, a planira se da EU ojača, objedini komandovanje i delovanje postojećih "borbenih grupa" koje bi postale neka vrsta snaga EU za brzo reagovanje.
Sreda 16.11.2016. 20:57
Visoka predstavnica EU je naglasila da će ministri danas razmotriti veoma pogoršane odnose s Turskom, ali je predočila da će lideri EU u decembru odlučiti o eventualnom obustavljanju pregovora o članstvu s Ankarom, što traže neke članice Unije zbog kršenja ljudskih prava, vladavine zakona i demokratskih sloboda u Turskoj. Šefovi diplomatija EU su danas zatražili od vlasti u Teheranu da potpuno sprovede u delo od Saveta bezbednosti UN odobreni sporazum o upotrebni nuklearne energije u Iranu jedino u civilne, a ne vojne svrhe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online