Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 13.11.2016.
03:15
Vestionline, Srna A

Da li je Tramp dobro rešenje za Evropu?

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkom izborima u SAD mogla bi da doprinese normalizovanju situacije u Evropi i smanjivanju tenzija između Vašingtona i Moskve, rekao je italijanski analitičar Džermano Dotori, ekspert Centra za strategijske studije pri rimskom Univerzitetu "Gvido Karli".

Reuters
Da li će pobeda Trampa smanjiti tenzije između SAD i Rusije i da li to odgovara Evropi?

Republikanac Donald Tramp izborio je neočekivanu pobedu na izborima osvojivši 290 elektorskih glasova naspram 232 glasa Hilari Klinton.

Prema rečima eksperta, pobeda Hilari Klinton produbila bi neprijateljstva u Evropi naročito kada se govori o Rusiji.

Dotori je naznačio da će Tramp štititi nacionalne interese svoje zemlje, ali na jedan drugačiji način, prenosi "Sputnjik".

- On je biznismen i protiv je rata. Međutim, Tramp je sposoban da iznese teške pregovore. Njegovo stanovište će da bude realistično. Vjerovatno, ranije ili kasnije, novoizabrani predsednik SAD postići će sistematski sporazum sa Moskvom i smanjiti američko vojno prisustvo. Iako će Tramp ostvariti napredak u odnosima s Rusijom, moguće je da će imati otpor sopstvene administracije u vezi sa takvom strategijom - rekao je Dotori.

- Borba protiv terorizma mogla bi da bude prva tema za pregovore između Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina. Takođe, NATO bi mogao da prilagodi svoje standarde u južnoj Evropi što bi moglo pogodovati i Italiji - dodao je italijanski ekspert.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 21:28
Ко је пратио пребројавање електора по савезним америчким државама и све извеснију Трампову победу, могао је да се забави посматрајући како на делу изгледа изигравање генерала после битке. Аналитичари различитих фела који су се смењивали у студијима најмоћнијих телевизија у САД ретерирали су готово тренутно. Одједном су се сетили свих елемената који су указивали на то да су Американци бесни на естаблишмент и да су жељни нових лица на великој сцени. Неистина. Ко је иоле пратио ову прљаву, али узбудљиву кампању зна да у водећим листовима и телевизијама нико није доводио у питање долазак још једног припадника клана Клинтон у Белу кућу. Слично је и са испитивачима јавног мњења и кладионичарима – Хилари Клинтон је била „зицер”, а ко је уложио паре на Доналда Трампа сада задовољно трља руке. Још једном се потврдило да стварни живот често нема много додирних тачака са елитним редакцијама и универзитетским аулама и да истински друштвени процеси и идеје, често неизговорене, струје далеко испод слојева удобног ћаскања истомишљеника на „Твитеру”.
Ponedeljak 14.11.2016. 21:28
А ШТА СЕ ЗАИСТА ДОГОДИЛО: Узрок за наступајућу еру „трампизма” ваља тражити у недостатку унутрашње снаге Демократске странке. Укратко, демократе као да нису ни покушале да се одупре притиску Клинтонових. И као што прецизно примећује новинар Глен Гринвалд, потпуно је безвредна свака анализа изборног пораза коју табор демократа буде спроводио – уколико не буде почињала и завршавала са унутрашњим преиспитивањем. Управо су Берни Сандерс и Доналд Трамп, свако са своје стране политичког спектра, најаутентичнија појава избора 2016. Демократски естаблишмент, одлучан да се ноктима држи за привилегије које им очување статуса кво обезбеђује одлучио је да затвори очи и уши за све гласнију подршку феномену Сандерс и да у ринг пошаље једну од својих – Хилари Клинтон. Вера у њену победу заснивана је на претпоставци да не може проћи горе од осведоченог шовинисте и популисте какав је Доналд Трамп. Иако по много чему слични, доскорашњи љути противници од почетка су имали једну битну разлику. Харизма, то јест њен недостатак, дословце се преливала преко малих екрана у дневне собе потенцијалних гласача. И док је Клинотонова за већину Американаца до краја остала удаљена фигура, пакет аранжман маркетиншких стручњака, Трамп је обилато користио директан језик увреда који су, испоставиће се, неки бирачи ипак прихватили. После прве велике победе, оне за републиканску номинацију, медијским стручњацима који су га саветовали је поручио да не му не пада на памет да се мења и на „Твитеру” написао: „Ја сам оно што сам.” Као и много пута у савременој политичкој историји потврдило се правило да је вероватно најважнији елемент код доношења важних одлука перцепција и да су утисци ти који независно од суштине формирају свест. На том фону помало гротескно изгледа настојање милијардера са Менхетна да се представи као отпадник од естаблишмента који му је у суштини све дао. Сада кад је све готово мехур од сапунице се распукао и, ако је ико сумњао, јасно му је да Доналд Трамп не може бити Робин Худ. Лобисти и представници корпорација на чије савете планира обилато да се ослања као да су испали из шињела Хилари Клинтон и њене лукративне фондације.
Ponedeljak 14.11.2016. 21:29
ДВА ЧОВЕКА: Сцена је и даље поприлично надреална. Барак Обама и Доналд Трамп седе заваљени у фотељама Овалног кабинета Беле куће. Два света као да никад нису била ближа. Један рафиниран, образован на врхунским светским универзитетима, слаткоречиви медијски суперстар и други пренаглашени милијардер без манира, прави представник стереотипа о самозадовољном америчком богаташу. Говор тела и начин комуникације одају утисак да је реч о два паралелна универзума који се нигде не укрштају. То је, међутим, варка, политичка фатаморгана. Некоме то може зазвучати јеретички, али и Обаму и Трампа је на површину избацио исти талас, то јест жеља грађана за променом. И један и други су доживљавани као спољни гласови изван система који ће у парампарчад срушити његове зарђале делове. Хилари Клинтон је истовремено одувек перципирана као шраф у тој шкрипућој конструкцији. Ово су, међутим, избори апсурда, време када се остварује немогуће. Барак Обама, после два мандата, одлази у историју као изузетно популаран председник. Но ипак, свесрдна подршка коју су и он и његова породица дали Клинтоновој нису много помогли. Рурална белачка класа која је 2008. подржала Обаму ове године је изгласала Трампа. Тешко да је онда овде реч о убеђеним рас-истима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online