Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 12.11.2016.
19:11
Vestionline A

Tramp brine naučnike: Globalno zagrevanje je "kineska laž"

Među milionima onih koji su nesrećni zbog činjenice da će Donald Tramp biti sledeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se i veliki broj naučnika uplašenih zbog nekoliko zabrinjavajućih izjava koje je Tramp rekao tokom kampanje.

Reuters
Brojni Trampovi stavovi iz kampanje izazivaju kontroverzu

Zabrinutost leži u strahu od gubitka posla, ali i Trampovog uticaja na opštu sliku i stanje nauke i naučnih istraživanja na tlu Sjedinjenih Američkih Država.


Pre svega, prisetimo se da je Tramp globalno zagrevanje nazvao "kineskom varkom kako bi unazadila druge ekonomije". To je zabrinjavajuće jer je Pariski sporazum o klimatskim promenama potpisan 2015. godine sada u rukama čoveka koji misli da je globalno zagrevanje laž.

Štaviše, on je obećao da će u ime SAD-a napustiti taj sporazum jer je "loš za američko poslovanje". Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su drugi najveći proizvođač ugljendioksida, odmah nakon Narodne Republike Kine.

Takođe, Trump je za vreme svoje kampanje izneo mišljenje o vetroelektranama nazvavši ih "ružnim i štetnim po ljudsko zdravlje".

Drugo, budući predsednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da vakcine uzrokuju autizam, što predstavlja zabrinjavajući stav najmoćnijeg političara na svetu.

Mnogi su ljudi skeptični kada je reč o upotrebi vakcina, iako ne postoji dokaz da one uzrokuju neizlečive bolesti, naprotiv – područja sa primetnim odsustvom navike vakcinisanja dece beleže pojavu bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene.

Upravo zbog toga, Trampovo mišljenje je opasno jer ohrabruje roditelje da ne pristupaju vakcinisanju, što može uzrokovati nepovratne posledice, ne samo za njih, već i za lokalnu i širu zajednicu.

Treća bojazan leži u njegovoj spremnosti da smanji budžet za naučna istraživanja, jer 45. predsednik SAD-a nije identifikovao nijedno područje nauke koje bi hteo da finansira iz državnog budžeta.

Njegov budući potpredsednik Majk Pens, konzervativac i religiozan čovek, smatra da istraživanje na polju matičnih ćelija predstavlja "staromodnu nauku", dok je 2001. godine izjavio da pušenje ne izaziva rak, piše "Tech Insider".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 21:08
Ovo je istina...globalno zagrevanje je cista laz! Na tu temu sam dosta citala i gledala nekih video mate-rijala,ali Kresimir Misak iz kultne emisije Na rubu znanosti ima jednu sjajnu "teoriju" o tome.
Ponedeljak 14.11.2016. 21:09
Pa već svi odavno znaju da je globalno zagrijavanje pod uticajem antropogenog faktora najobičnija laž ali većina se i dalje pravi naivna. Genijalni Milutin Milanković je odavno postavio teoriju zašto i kako se dešavaju klimatske promjene a ta teorija je još 70-tih godina dvadesetog vijeka i zvanično potvrđena i dokazana u naučnim krugovima u SAD-u. Čovjek i fosilna goriva nikako ne utiču na globalno zagrijavanje. Tačnije u apsolutnim brojkama utiču sa čitavih 0,02%.
Ponedeljak 14.11.2016. 21:11
Čovek je za 8godina otišao na Mesec za 80 god nije našao lek za dijabetes. Koliko se para godišnje potroši na insuline,špriceve, iglice, trakice i merače šećera u krvi? Ko će da se odrekne tolikog profita zarad nauke? Muka mi je od takvih priča o istraživanjima . Ceo svet je u rukama par jakih firmi koje diktiraju šta je standard a šta obaveza. Odavno smo u nekom novom globalnom društvenom uređenju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online