Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.11.2016.
09:19
Blic rs A

Svet je sada Putinov

Mnogi smatraju ruskog predsednika Vladimira Putina pobednikom predsedničkih izbora u SAD.

Reuters
Živeli: Vladimir Putin

Novi predsednik SAD Donald Tramp je najavio poboljšanje odnosa sa Rusijom i već je više puta izrazio svoje divljenje prema Putinu.

Postojale su i brojne insinuacije da će se Rusija umešati u izbore, nakon što ju je Vašington optužio da stoji iza hakerskih napada na mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i Hilari Klinton.

Ruski politički analitičar Sergej Markov je ponovio rusko negiranje umešanosti u izbore, ali je rekao da su Rusi "možda malo doprineli zajedno sa Vikiliksom". Na Vikiliksovom sajtu je objavljeno više od 50.000 mejlova Hilari Klinton, a osnivač te organizacije Džulijan Asanž je negirao da su sarađivali sa Rusima.

Bilo kako bilo, SAD je izabrala Trampa, a sada mnogi veruju da će tu pobedu Putin iskoristiti za ostvarenje svojih ciljeva.

Rusija je nedavno intenzivnije počela da se meša u dešavanja u Evropi, a sve češće se pominje u okviru raznih skandala u zemljama Istočne i Južne Evrope.

Špijunaža na Balkanu i pokušaj državnog udara

U analizi objavljenoj na sajtu "Daily Beast" navodi se slučaj pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori kao jedan od primera.

U Crnoj Gori su uhapšeni Srbi osumnjičeni da su planirali da sruše vladu u toj zemlji u noći pred dan parlamentarnih izbora 16. oktobra. Kako je kasnije saopštio specijalni tužilac Milivoje Katnić, iz napada stoje ruski nacionalisti.

Međutim, on je rekao da za sada nema dokaza o eventualnoj umešanosti države Rusije.

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori na čelu sa još uvek aktuelnim premijerom Milom Đukanovićem želi da postane deo EU i NATO-a, što se Rusiji nikako ne dopada.

Inače, Rusija ima veliki kapital u Crnoj Gori.

Reuters
Gde je sve Putin umešao prste?

Da li je zbog toga Rusija spremna da izazove državni udar u Crnoj Gori i na vlast dovede opozicioni Demokratski front, za sada može samo da se spekuliše.

U Srbiji je potvrđeno da je u vezi sa pokušajem napada u Crnoj Gori otkrivena i zaplenjena velika količina opreme i oružja u kućama uhapšenih Srba, među kojima je i nekadašnji šef žandarmerije Bratislav Dikić.

Ubrzo su objavljene vesti o navodnom prisustvu ruskih špijuna u Srbiji, po koje je nedavno došao šef ruskih obaveštajaca Nikolaj Patrušev.

U tekstu na sajtu "Daily Beast" se spominje i nedavni incident u Srbiji, gde je u Jajincima nađen arsenal oružja, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je to protumačio kao pokušaj napada na njega ili njegovu porodicu. Ovaj sajt insinuira da i možda iza pokušaja ubistva Vučića stoji Rusija, ali su za to veoma male šanse, niti postoje vidljivi motivi Rusije za tako nešto.

Pad estonske Vlade i strah od napada

I u nekim drugim evropskim zemljama se u poslednje vreme desilo nešto što ide na ruku Rusiji, pa se sumnja da je tu umešala svoje prste.

Tropartijska koaliciona vlada u Estoniji pala je 9. novembra, jer su manjinski partneri prekinuli saradnju sa NATO-vski orijentisanim premijerom Tavi Roivasom nakon spora oko načina na koji rukovodi vladom.

Premijer Tavi Roivas i njegova Partija Reforme nisu dobili poverenje, pa se njegova Vlada raspala, a razlog tome su nesuglasice stranaka oko zdravstvene zaštite, obrazovanja i brojnih ekonomskih pitanja.

Međutim, pad Vlade je dobrodošao partiji Centra, u kojoj veliki broj članova čine etnički Rusi.

Pad Vlade ne bi trebalo da dovede do znatnih izmena spoljne politike ove baltičke zemlje, koja je članica NATO, EU i evrozone, ocenio je analitičar Ahto Lobjakasa. Međutim, druge dve stranke SDE i IRL zvanično su počele pregovore o novoj koaliciji sa opozicionom proruskom partijom Centra. Ta partija ima 27 mesta u parlamentu i druga je po veličini u Estoniji.

Ona je vrlo popularna kod ruske manjine u toj zemlji od 1,3 miliona stanovnika.

Inače, estonska služba bezbednosti KAPO stalno privodi ljude osumnjičene da su ruski špijuni.

Estonija, kao i druge pribaltičke zemlje, strahuje za svoj teritorijalni integritet nakon što je Rusija anektirala Krim koji se otcepio od Ukrajine.

Donald Tramp je ranije rekao da je moguće da ne bi obezbedio vojnu pomoć baltičkim državama - Estoniji, Litvaniji i Letoniji kada bi ih napala Rusija iako su članice NATO, a NATO ugovor podrazumeva da je napad na jednu članicu napad na čitav savez.

Bivši NATO general Ričard Širef je rekao da bi u tom slučaju vrlo verovatno Rusija pokrenula nuklearni rat, a NATO ne bi mogao da pobedi bez pomoći SAD.

Reuters
Pozdrav za predsednika

Neonacistički ubica policajaca u Mađarskoj

Nedavno je 76-godišnji Ištvan Gjorkos ubio jednog mađarskog policajca a ranio drugog kada su došli da izvrše pretres u njegovoj kući. Gjorkos je osnivač jedne neonacističke organizacije. Specijalne službe mađarskog premijera Viktora Orbana optužile su agente GRU, ruske vojnoobaveštajne službe da su povezane sa njim.

Ovo nije prvi put da Mađarska optužuje Rusiju da stoji iza ultradesničara u toj zemlji. Ranije je mađarska vlada za neke istaknute članove stranke Jobik rekla da su ruski špijuni.

Uticaj u Siriji

Dok se svet bavio predsedničkim izborima u SAD, ruska vojna flota je uplovila u Mediteran.

Na njenom čelu je nosač aviona "Admiral Kuznjecov" sa koga će poletati avioni koji će bombardovati pobunjenike u Siriji.

Rusija podržava sirijski režim protiv koga se bore pobunjenici koje podržava Zapad.

Nakon pobede Donalda Trampa, mnogi strahuju da će Rusija dobiti odrešene ruke da reši sudbinu Sirije, u kojoj već pet godina besni građanski rat.

Zapad optužuje sirijski režim za ratne zločine, a nedavno su najavljivane i istrage o tome da li je i Rusija kriva za neke ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2016. 22:46
Svet jeste Putinov.Kada to kažem mislim na popularnost Putina u svetu.Mislim da je tu bez konkurencije.Uprkos brutalnoj antiputinivskoj i antiruskoj kampanji koja se vodi u zapadnim medijima ipak je Putin i tamo popularniji mnogo više nego što se misli u političkim krugovima.Da je pre 30-ak godina neki američki kandidat za predsednika doveden u vezu sa nekim ruskim(sovjetskim)liderom verovatno ne bi dobio ni 5% na izborima.Medijska satanizacija Putina i njegovo povezivanje sa Trumpom nisu doneli željeni rezultat na američkim izborima.Znači da Putin nije nepopularan u SAD-u.Putina su povezivali sa Brexitom,pa je i tu odneo pobedu.Još da sledeće godine u Francuskoj pobedi NF imaćemo čemu da se nadamo.Da se uzvučemo iz Merkelovih kandži.
Subota 12.11.2016. 22:47
Koja perfidna zamena teza, nije narod u Rusiji i ruska privreda sve siromasnija zbog Rusije vec zbog Amerike i njenih "sankcija"! I ne prave oni oruzje zbog sebe vec zbog Amerike! I nisu oni "Jastrebovi", Jasrebovi su im dosli na granicu. I ne molimo se mi Trampu iz ljubavi nego iz ocaja. Pomesali ste uzrok i posledicu.
Petak 11.11.2016. 13:32
Zapocela zlatna era Amerike i Trampa ! VELICINA TRAMP meri se visprenoscu , mudaroscu , ostroumanoscu , snalazljivoscu .... Sugavi kremaljski luftiguz nije ni svestan (a kad je i bio) sta ga ocekuje sa Trampom - buducim PRVIM covekom PRVE i najvece sile , nacije i drzave na svetu - Amerike ... kako vojno tako ekonomski (a tehnoloski da ne pricamo) !!! ... Naspram ruske bede , jada , siromastva , nemastine .... NADA se inkubator ZLA da ce se na brzinu OTARASITI sankcija , inflacije , galopirajuce rublje , odliva stranog kapitala , zaostalog bankarskog sistema , zaostale tehnologije , nekonkurentne ekonomije , niske investicione privlacnosti , preskupog ratnog budzeta , lose poslovne klime , urnisanog budzeta , trece recesije .... ocajanja , beznadja , korupcije , javasluka .... !!! Taj izolovani i usamljeni ulicni spletkaros pokazao je svoju "velicinu" (da je neka velicina nikada tako nesto pominjao ne bi , pa cak i da je istina) tako sto je polaskao sam sebe - pohvalivsi se da je imao udela u izboru TRAMPA ... Tramp ne trpi konkurenciju (a to ce najbolnije osetiti na svojoj kozi klosar Putin) !!! Ulizivao se taj udjiguz Trampu i ranije , prosipajuci se providnim komplimentima i izlivima pompeznih hvalospeva !!! Tramp je od malih nogu je vaspitan da u svemu MORA biti Number One (samo PRVI) - bio , jeste i bice (uvek i u svetu) samo Number One !!! Zivela Amerika ovozemaljski Eldorado - zemlja meda i mleka , zemlja srecnog zivota , zemlja "pticijeg mleka" , zemlja izobilja .... na celu sa brojem jedan u svetu - Trampom !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online