Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 10.11.2016.
15:48
Dojče vele A

Amerika ima novog predsednika: Svet je postao još opasniji, Evropa pred ponorom

I drugi dan posle izbora u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Tramp je tema broj 1 u svetskim medijima. Kao da niko nije bio spreman na ovakav scenario, pa se brojni analitičari pitaju šta će se desiti sa svetom u novonastaloj situaciji.

Reuters
Zapad u panici: Donald Tramp je postao prvi čovek SAD

A kako ocenjuje Barbara Vezel, dopisnica Dojče velea iz Brisela, dogodilo se ono nezamislivo: Tramp će biti novi predsednik SAD. Ona ističe da je svet postao opasniji i neuračunljiviji, a Evropu čekaju nesigurna vremena i kraj ere političkog liberalizma.

- Šta zaista možemo da očekujemo od Donalda Trampa? Iako odgovor na to pitanje još ne znamo, posle Trampove izborne kampanje znamo da uglavnom ne možemo da očekujemo ništa dobro. Mnoge stvari koje je on na svoj haotičan način najavio, ugroziće interese Evrope - piše Vezel.

Tramp dovodi u pitanje NATO, divi se Putinu, diskriminiše migrante i želi da pocepa trgovinske sporazume - spisak stravičnih najava je dugačak.

- Ne možemo unapred da znamo koje od njih će u stvarnosti i da realizuje i koje će sve konfuzne političke impulse da sledi. Ta neizvesnost ne samo da uznemirava, već je i opasna. Oduvek je bilo američkih predsednika koji su bili manje ili više popularni, ali nijedan nije posejao toliko straha u srcima saveznika kao što je to uradio Donald Tramp - ističe Vezel.

Kraj liberalne demokratije

Izborni rezultat predstavlja okončanje jedne ere. Ere, u kojoj su transatlanski odnosi – sa svim svojim prednostima i manama - bili najvažniji faktor stabilnosti svetske politike.

- Ako Tramp popusti svojim izolacionističkim impulsima, globalna trgovina doživeće pravu oluju. Partnerstvo, bazirano na bezbednosti, koje je decenijama štitilo Zapad, moglo bi da se raspadne. Ako se Tramp približi Putinu, doći će do pomeranja globalnih odnosa moći - navodi Vezel.

Uspon Donalda Trampa mogao bi da bude nagoveštaj kraja onakve liberalne demokratije kakvu poznajemo.

- Mogao bi i da bude katalizator za uspon desničarsko-populističkih pokreta u Evropi. Ako se setimo Erdogana u Turskoj, Putina u Rusiji, tvrdog režim u Severnoj Koreji i filipinskog moćnika Rodriga Dutertea - onda nam globalna politička slika sveta uteruje strah u kosti”, ističe Vezel.

Goodbye America!

Čak i kada bi se izbegle najgore političke posledice, kulturni šok koji je izazvala protekla američka predizborna kampanja, ostaje dubok.

- To je kraj američkog sna, mita o Bobu Dilanu i Suzan Zontag, Robertu Retfordu i svim drugim herojima liberalnog sveta. Svi oni ostali su u senci ružne i banalne Trampove retorike, koji je uspešno rušio sve tabue svojim seksizmom i rasizmom, svojim lažima i svojim besom. Vreme je da se oprostimo od Amerike koju smo poznavali i voleli. Svet je postao opasniji i neuračunljiviji. Donald Tramp bi mogao da pruži povod za najgore noćne more. Malo je nade da ćemo ostati pošteđeni od najgoreg. Sa Trampom, mogli bismo da se vratimo duboko u srednji vek - zaključuje Vezel.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 22:27
Svi su oni mala deca za ono sto je izaslo iz Nemacke, a zove Hitler.
Petak 11.11.2016. 22:27
Bice suprotno osim ako "elita" koja je do juce harala ne ulozi sve resurse da izazove nove ratove. Zato mi se i dopada izbor Trampa, jer su ovi sto su unakazili planetu nezadovoljni. Ima nesto dobro u tome.
Petak 11.11.2016. 22:28
Evropa bez SAD u odnosu na SAD i jeste srednji vek. Zavisna i slaba a tiranski opasna po sebe. Ko ono reče da je u EU u jednom trenutku svako bio izbeglica, da, ali samo zato što je svako svakome radio o glavi. Neće ni Tramp ni SAD da vrate evropu u srednji vek, jednostavno dezodorans više ne pomaže. Problemi brže stižu nego što im je u prirodi da sami propadnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online