Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.11.2016.
20:36
Dojče vele A

"Pobeda razarača: Ovo neće izaći na dobro!"

Amerikanci ovog utorka nisu glasali za Donalda Trampa, već protiv Hilari Klinton, komentariše nemačka štampa rezultat predsedničkih izbora u SAD. Kako piše Dojče vele, većina analitičara je užasnuta.

Reuters
Spreman za Belu kuću: Donald Tramp

"Pobeda razarača", naslov je komentara objavljenog u dnevniku Špigel onlajn: "Grubi populizam je odneo pobedu nad razumom. Trampova pobeda je šok za sve one koji su se uzdali u političku mudrost američkih birača. Ovaj tajkun je obećao Amerikancima da će temeljno promeniti politiku, i oni su većinom, iako tesnom, sledili te reči. Američki birači su se odlučili za promenu o kojoj niko ne može tačno da kaže kako će izgledati. Posle Trampovih islamofobičnih, nacionalističkih, prezrivih, nastupa u predizbornoj kampanji, može da se kaže samo jedno: ovo neće izaći na dobro."

Zar on da postane najmoćniji na svetu?

Frankfurter algemajne cajtung piše: "Kada je Donald Tramp u junu 2015. u Njujorku najavio da će se kandidovati za najvišu funkciju, mnogi Amerikanci su to smatrali za lošu šalu. Tajkun koji barata nekretninama "težak" milijarde, poznat po neboderu na Menhetnu koji je nazvan po njemu, čovek koji upada u oči po ekscentričnom ponašanju, takav tip da postane najmoćniji čovek na svetu? Čak su i republikanci sa uživanjem brojali njegove kikseve i gafove. Verovali su da impulsivnost sa kojom izgovara stvari zbog kojih bi politički savetnici odavno bili triput otpušteni, naobuzdana egocentričnost, a pre svega slika sveta kao velikog posla u kojem jaki muškarci slave pobede nad slabim muškarcima, i u kojem može da se vara, a važno je da se pritom u slučaju dvojbe bude brži od drugih."

"Narednih dana i nedelja će se mnogo pisati o tome da li bi Tramp pobedio nekog drugog protivnika. A možda je odgovor da Amerikanci ovog utorka nisu glasali za Donalda Trampa, već protiv Hilari Klinton, jer nema druge osobe koja toliko simbolizuje establišment kao ona. Možda je njena afera sa elektronskim pismima, koja je kandidatkinju Demokrata toliko uzdrmala, na kraju donela i odluku. Ali, verovatnije je da ona nije ni imala šanse protiv Trampa, tog najnemogućnijeg od svih predsednika i prvog koji pre ulaska u Belu kuću nije bio na političkoj funkciji niti odslužio vojsku. Jer je ona Hilari Klinton. Nekoga kao ona Amerikanci više nisu želeli", konstatuje autor komentara u Frankfurter algemajne cajtungu.

Veliki potres

"Svet je zadržao dah", smatra komentaror Zidojče cajtunga i dodaje da je "šok zbog ovog potresa toliko veliki da će morati da prođe mnogo vremena dok se ne pojme svi razlozi i posledice ovog izbornog rezultata. Nacija je podeljena, svet je polarizovan, tržišta su uzburkana a budućnost izgleda mračno. Nema mogućnosti da u ovoj odluci nađemo išta što bi donelo vedrinu. Ali volja birača je toliko jasna da, razume se, mora biti prihvaćena i analizirana sa najvećim poštovanjem... Posle Bregzita u Velikoj Britaniji, ovo je drugi put ove godine da je jedan gotovo zaboravljen sloj stanovništva pribavio sebi ovakvu moć. Ovde su na delu sile koje čak ni jedan Donald Tramp nije mogao sam da oslobodi. On ih je samo iskoristio."

"Odluka u korist Donalda Trampa protivreči svakoj konvencionalnoj logici, svim predviđanjima i političkom razumu. Zašto je on i pored toga pobedio? Većina u SAD ne želi više da se klanja pred konvencijama, razumom i predviđanjima establišmenta. Želi revoluciju. I sada je i dobila. Ima mnogo razloga za prevratničko raspoloženje, i svi oni sežu još u vreme mnogo pre Trampa".

"Pre svega, zemlja je politički polarizovana i pokreće je mržnja - otkako su u Republikanci 90-ih godina politiku prestali da shvataju kao umetnost kompromisa i počeli da je koriste kao oružje. Ta radikalizacija je tesno povezana sa imenom Klinton. to što je sada baš Hilari Klinton kao demon predvodila protivnički tabor, samo je pogoršalo stvar. Drugo, u SAD imamo radikalnu eroziju političkih vrlina, a posebno je vidljiva propast politkičkog razumevanja stvari. Stalno opadanje nivoa obrazovanja i samoukidanje klasičnog novinarstva doveli su do toga da je među širokim slojevima stanovništva opalo razumevanje položaja SAD u svetu."

Trampizam je pobedio

"Treće, većina u društvu se boji budućnosti. Svet je previše haotičan, prelom je prebrz, izgledi na blagostanje su mračni - donji srednji sloj, često bez završene srednje škole, predstavlja zaboravljenu većinu u SAD. Ali većinu ne smete zaboraviti. Tu su zakazale sve američke vlade u poslednjih 20 godina. SAD ne mogu da budu motor globalizacije i pobednici tehnološkog nadmetanja i da istovremeno dozvole sebi postojanje dvorišta iza kuće u kojem stanuje siromašan Treći svet", smatra komentator lista Zidojče cajtung.

Za komentatora internet-dnevnika Frankfurter rundšau, "desio se najgori od svih mogućih slučajeva: trampizam je pobedio. Amerikanci su za naslednika Baraka Obame izabrali jednog populistu. Donald Tramp će krajem januara položiti zakletvu u Vašingtonu. Ako se bude makar i polovično pridržavao svojih parola iz predizborne kampanje, onda uskoro više nećemo moći da prepoznamo Sjedinjene Američke Države."

Nažalost, pobedio je

"Neshvatljivo je da je on pobedio. Ali je nažalost tako. Trampovo ponašanje u predizbornoj kampanji ne daje povoda nadama da će se drukčije ponašati kada jednom sedne za pisaći sto u Ovalnoj sobi. Tramp u prva tri meseca svog mandata želi da kompletno promeni svoju zemlju. On ne samo da hoće da vrati točak unazad, već želi da ga nanovo izmisli. Hoće da sagradi zid na granici sa Meksikom i protera ilegalne doseljenike. Želi da zabrani ulazak u SAD izbeglicama iz zemalja u kojima ima terorista. Želi da obustavi uplate u program UN za zaštitu klime, da promeni ugovor NATO, nanovo pregovara o nuklearnom dilu sa Iranom. Prete trgovinski ratovi i teški udarci za svetsku privredu. To nisu radikalne, već mnogo opasne stvari" piše Frankfurter rundšau.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2016. 21:41
Многи Срби славе победу Трампа . Да ли ће Трамп рећи да је Косово Српско ? НЕ . да ли ће Трамп укинити санкције Русији ? НЕ . да ли ће Трамп повући америчку војску из Сирије,Либије,Авганистана,Ирака ? НЕ . да ли ће Трамп повући америчке војне базе из Румуније,Бугарске,Ливаније,Естоније ? НЕ . да ли ће Трамп укинити санкције Северној Кореји ? НЕ . да ли ће Трамп тражити да се укине НАТО ? НЕ .
Četvrtak 10.11.2016. 00:00
Sasvim mi je svejedno ko je tamo pobedio,ali što je zapad zgranut i užasnut to me pomalo raduje.Za nas ovde što se tiče oba kandidata-ista meta isto odstojanje
Četvrtak 10.11.2016. 23:05
Isto se sprema i establismentu u Njemackoj....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online