Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.11.2016.
22:10
b92.net, Tanjug A

Izbori u SAD: Za medije sve u redu, Tramp sprema tužbu, a njegov sin krši zakon

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp prijavio je danas izbornu komisiju okruga Klark u saveznoj državi Nevadi, jer su tamo biračka mesta bila otvorena dva sata duže.

Reuters
Bez većih problema na biralištima u SAD

Na tom biralištu u Las Vegasu, glasačima koji su stajali u redu u trenutku zatvaranja birališta dozvoljeno je da ipak daju svoj glas, prenosi Rojters.

Tramp i demokrtaski kandidat Hilari Klinton vode tesnu trku za pobedu u Nevadi, koja je jedna od država koje dozvoljavaju rano glasanje, a Las Vegas se smatra kao baza podrške za Klintonovu, navodi Rojters.

Na biralištima samo rutinski problemi

S druge strane, agencija Asošijeted pres javlja da su na biralištima zabeleženi samo rutinski problemi poput dugih redova, ili zastoja u radu kompjutera.

Tramp junior 

A dok se Tramp žali na situaciju u Nevadi, njegov sin Erik se nije najbolje snašao u izbornom danu. U želji da pruži podršku svom ocu na Tviteru je objavio fotografiju svog glasačkog listića. Ubrzo je stigla reakcija d koji su podneli žalbu, demokrata koji tvrde da Tramp junior krši zakon po kom je zabranjeno javno objavljivanje izborne dokumentacije tokom izbornog dana. Erik je fotografiju ubrzo uklonio, ali su demokrate ipak podnele žalbu.

Na glasačkom mestu u Teksasu se, tako, pokvario kompjuter koji koristi izborno osoblje, u srednjoj školi u predgrađu Hjustona, zbog čega su zvaničnici nakratko preusmerili glasače na drugo glasačko mesto nekoliko kilometara dalje, ali je kompjuter u međuvremenu zamenjen drugim i glasanje je tamo nastavljeno.

Neki glasači su oko sat vremena čekali u redu da se problem sa kompjuterom reši, a jedna od njih, Andrea Pejšens, kaže da je od oko 100 ljudi njih 50-ak odustalo od čekanja u redu.

- Mnogi su bili uznemireni. Ne znam da li će se vratiti kasnije ili su, pak, odlučili da ne glasaju - kaže Pejšens.

U Juti, izborni zvaničnici navode da je došlo do problema sa glasačkom mašinom u južnom delu države zbog čega je osoblje moralo da upotrebi papirne listiće.

Zvaničnici iz službe za zaštitu birača, nacionalne linije za pružanje pomoći glasačima, kažu da su primili 63 prijave o mogućem zastrašivanju od glasača u Pensilvaniji oko do 11 sati po lokalnom vremenu.

Policija u Filadelfiji saopštila je da nije dobila nijednu prijavu o eventualnim problemima na bilo kom glasačkom mestu.

Ove godine se naročito postavlja pitanje da li će problemi biti rasprostranjeni i ukazati na izbornu krađu ili zastrašivanje glasača, navodi američka agencija.

Uoči glasanja, Tramp je upozoravao da bi izbori mogli biti namešteni i da bi hakeri mogli da napadu glasačke sisteme, zbog čega su u više od 10-ak država uvedeni novi glasački propisi što bi moglo da dovede do zabune na biralištima, zaključuje AP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online