Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.11.2016.
13:28
Tanjug A

Može li američki predsednik da bude pravi prijatelj Rusije?

Moskva ne ostavlja prostor za sumnju za kojeg kandidata navija na predsedničkim izborima u SAD, ali da li je kandidat republikanaca Donald Tramp zaista bolja opcija za Rusiju, pita Dojče vele i podseća da su i prethodne američke predsednike nazivali "prijateljima Rusije", kao sada Trampa.

Reuters
Izrazio naklonost prema Donaldu Trampu: Vladimir Putin

Prema anketi nezavisnog Centra Lavada, 80 odsto ruskih ispitanika SAD vide "krajnje negativno", ali je Tramp veoma popularan - 38 odsto Rusa smatra da bi on bio bolji predsednik, dok bi za kandidata demokrata Hilari Klinton glasalo njih devet odsto.

Ekscentrični milijarder je, međutim, posle početnih simpatija iskazanih prema Putinu, počeo da pokazuje neodređena osećanja, navodi Dojče vele u delu teksta sa podnaslovom "Tramp okreće Moskvi leđa".

Republikanac okreće leđa Moskvi

Kada su ga u Nevadi pitali zašto voli ruskog predsednika Vladimira Putina, Tramp je odgovorio da ga niti voli niti mrzi.

- Možda ćemo uspostaviti dobar odnos. Možda će nam odnos biti strašan, a možda i nešto između - poručio je Tramp.

S druge strane, podseća Dojče vele, Putin je sredinom oktobra na ekonomskom forumu u Moskvi, rekao da je teško voditi dijalog sa postojećom američkom administracijom.

- Dijalog praktično ne postoji. Ta administracija formuliše svoje zahteve i insistira na tome da se oni ispune. To nije dijalog. To je diktat - ocenio je Putin.

Trampov kandidat za potpredsedničko mesto Majk Pens, primećuje taj medij, preokrenuo je Putinovu formulaciju o nedostatku dijaloga, navodeći primer Sirije. On je u jednom televizijskom duelu govorio o "korumpiranom sistemu" u Rusiji dodajući da Putin "najveličanstvenijoj zemlji na svetu" diktira svoje uslove.

I sam Tramp je, ističe nemački medij, nazvao rusku vojnu operaciju u Siriji povredom sporazuma.

Novinar moskovskog lista Komersant Sergej Strokan rekao je da će Rusija, ako ne bude čula ove "jasne reči" iz Amerike, u odnosima sa SAD opet "stati na grabulje".

Prijatelji Rusije

On je podsetio da su u Rusiji za vreme predizborne kampanje u SAD 2008. odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu nazivali "prijateljem Rusije", a da je negativac iz ruske perspektive bio tadašnji republikanski kandidat Džon Mekejn.

Pre Obame, bivši američki predsednik Džordž Buš je, prema Putinovim rečima, bio čovek kome se duboko zagledao u oči i "razumeo njegovu dušu".

- Nastalo je muško prijateljstvo na Bušovom ranču, no ono nije sprečilo američku invaziju Iraka kojoj se Rusija protivila - navodi Dojče vele.

Sada je, ocenjuje taj medij, na redu Tramp.

- U jednoj epizodi Simpsonovih glavni junak Homer Simpson izlazi da glasa na predsedničkim izborima u SAD. Na biralištu sretne čoveka koji izgleda kao Putin, nag do pojasa i na konju. "Putin" prognozira da će Tramp dobiti 102 odsto glasova. Da li je ovakva blagonaklonost prema magnatu iz Njujorka u stvarnom životu dobra za Rusiju? Ne bi se reklo - zaključuje Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2016. 22:20
Nije pitanje ko je bolji za Srbiju ili Rusiju.Jer ko god bude bio prema nama se nista nece promeniti.Pravo pitanje je,ko je gori za SAD?
Utorak 08.11.2016. 22:21
Tramp je manje los izbor i nista vise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online