Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
19:41
Vestionline, Jutarnji.hr A

Jeziva priča preživelih studentkinja iz Iraka: Mama, teroristi su u stanu, ne zovi!

Sedam studentkinja je pravim čudom preživelo nedavni napad boraca Islamske države na irački grad Kirkuk, jugoistočno od Mosula.

youtube.com/euronews
Kirkuk je grad u koji su studentkinje od ratnih strahota pobegle iz Mosula

Kako piše "Vašington post" devojke su se sakrile ispod kreveta dok su u njihovoj sobi bili džihadistički bombaši-samoubice. Napad je počeo pre zore 21. oktobra, kada je nekoliko stotina džihadista naoružanih granatama i prslucima s eksplozivom ušlo u grad.

Sedam studentkinja hrišćanske manjine, koje su pre dve godine pobegle od ratnih strahota u Mosulu, u tom trenutku nalazile su se u studentskom domu pod ingerencijom Katoličke crkve. Kada su započele borbe u Kirkuku, sigurnosne snage evakuisale su neke od 500 studenata smeštenih širom grada, dok su drugima savetovali da ostanu zaklonjeni tamo gde jesu jer je suviše opasno da izađu na ulicu usred bitke.

Studentkine su se prvo krile u ormaru i uz pomoć laptopa napunilebaterije svojih mobilnih telefona. Odjednom su  čule glasove, lom stakla na kuhinjskim vratima i glasove ljudi koji su ušli u kuću i jeli u kuhinji. Jedna od devojaka poslala je majci SMS poruku: "Zatočene smo u kući s borcima Islamske države. Ne zovi!". Kad su ti džihadisti otišli, devojke su uzele tri noža iz kuhinje i sakrile se ispod kreveta.

U tom položaju su ostale od 4 popodne do ponoći. Dok su ležale ispod uskih kreveta, prekrivene samo čaršavom, drugi džihadisti koji su u međuvremenu ušli dok je napolju odekivala pucnjava praćena eksplozijama, posedali su na dušeke iznad njih. Mogle su da ih čuju kako razgovaraju i mole se u drugoj sobi. Na krevetima iznad njih ležala su i dvojica džihadista koji su bili teže ranjeni. Slušale su njihovo stenjanje i osećale težinu njihovih tela na krevetima, miris njihove krvi.

Napadači su bili mirni, staloženi. Razgovarali su kako da izađu iz kuće i dogovarali se telefonom. U međuvremenu, studentkinjama su se polako gasili njihovi mobilni telefoni. U jednom trenutku, džihadisti su izašli i zaključali vrata, ali su se kasnije vratili. Agonija je trajala sve do ponoći, kada je Monali Atala, jedna od studentkinja, putem mobilnog dobila uputstva od koordinatora za studentski smeštaj da otvore zadnja vrata kuće i otrče do zida, jedna po jedna.

U zamračenom gradu do zida ih je navodilo svetlo njegova telefona, a kod zida su ih čekali policajci koji su ih povukli na drugu stranu, prenosi list.

Nakon nekoliko sati, u kući koju su napustile odjeknula je strašna eksplozija. Unutra su ostala mrtva tela četvorice džihadista. Pretpostavlja se da je jedan od njih slučajno aktivirao svoj prsluk ispunjen eksplozivom. Ta je prostorija, tik do one u kojoj su se krile devojke, bila potpuno uništena, a komadi ljudskog mesa i krvi bili su posvuda..

Atala je kasnije ispričala da je u jednom trenutku čizma jednog od džihadista dotakla njeno rame. Mislila je da je sve gotovo, ali pripadnik Islamske države očigledno nije shvatio da je neko ispod kreveta. Čini se da je i Atalu i ostale devojke spasila neverovatna sreća i velika buka od pucnjave i detonacija koje su odjekivale na ulicama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online