Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.11.2016.
10:15
Politika A

Asad: Za sve je kriva Amerika!

Predsednik Sirije Bašar al Asad rekao je u ekskluzivnom intervjuu za list "Politika" da su za propast poslednjeg primirja u Siriji krivi SAD i njihovi saveznici. Kako je istakao, oni primirje koriste kako bi pomogli teroristima.

Reuters
SAD stopirale svaki pokušaj pregovora o primirju: Bašar al Asad

- Zapad, prevashodno SAD, uvek traže primirje samo kada su teroristi u lošoj poziciji, a ne civili. Pokušavaju da koriste ta primirja kako bi pomogi teroristima, dostavili im logističku pomoć, oružje i novac, sve sa ciljem da ojačaju i ponovo počnu napade. Za SAD i njihove saveznice, teroristi i terorizam predstavljaju kartu kojom žele da igraju u sirijskoj areni, a ne vrednost. Zato ne samo za ovo primirje, već za svaki pokušaj u vezi s primirjem, za svaki neuspeh, SAD su krive - rekao je Asad za "Politiku".

Podrška teroristima

On je takođe ocenio da SAD nisu protiv terorista, već da ih podržavaju i tako vode "rat iznurivanjem" protiv Sirije, Irana i Rusije i optužio Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da podržavaju terorizam u njegovoj zemlji.

Asad je naveo da su teroristi u Siriju došli preko Turske i uz direktnu pomoć turske Vlade, koja im je, kako je rekao, pomogla i novčano i oružano i dodao da se dronovima "američke koalicije" moglo videti kako Islamska država odnosi sirijsku naftu kamionima u Tursku.

Prema njegovim rečima, Islamska država počela je da slabi kada je Rusija napala njene konvoje sa "otetom sirijskom naftom", a Zapad je, kako je rekao, dao zeleno svetlo Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru, koje je nazvao "igračkama SAD".

Na pitanje da li smatra da Rusi i Amerikanci mogu da se dogovore oko Sirije, Asad je rekao da se nada tome, ali da baš nije izvesno.

- Nadamo se, ali u realnosti to nije moguće jer Rusi svoju politiku baziraju, pored interesa, i na vrednostima. Te vrednosti su poštovanje međunarodnih znakova, Rusi se bore proitv terorizma, ukoliko bi teroristi pobedili u ovom regionu, to bi uticalo i na Rusiju, Evropu, ali i ostatak sveta. Zato su Rusi odlučni da nastave ovu borbu, dok Amerikanci zasnivaju politiku na potpuno drugačijim vrednostima. Njihova vrednost je "mi možemo da iskoristimo teroriste". Mislim da Amerikanci žele da koriste teroriste kao kartu u političkoj igri, kako bi zadovoljili sopstvene interese nauštrb interesa ostalih zemalja na svetu.

Uz srpski narod

Asad je takođe podsetio da je Turska još pre rata u Siriji želela da iskoristi svoj uticaj u korist Kosova i Metohije, ali da je Sirija to odbila, iako je u to vreme sa Ankarom bila u dobrim odnosima.

Planirani napad

Bašar al Asad optužio je Vašington da je izvršio "isplanirani napad" na sirijske trupe 17. septembra da bi podržao Islamsku državu. U tom napadu bombardovane su sirijske državne snage i poginulo je više od 80 ljudi.

Asad je rekao da je taj napad izvršen u vreme kada su islamisti bili u defanzivi usled saradnje Sirije, Rusije i Irana.

- Amerikanci su želeli da potkopaju položaje sirijskih trupa. Napali su našu vojsku u Deir ez Zoru - rekao je sirijski predsednik.

Pentagon je posle tog bombardovanja saopštio da je vazdušni udar izvršen greškom i da su meta bili pripadnici Islamske države, podseća "Sputnjik".

Asad je rekao da je napad u velikom području u Deir ez Zoru trajao duže od jednog sata i da je bilo "mnogo udara".

- Dakle, to je bio isplaniran napad kako bi se omogućilo Islamskoj državi da zauzme taj položaj i islamisti su napali ta brda i zauzeli ih odmah, manje od sat vremena posle napada - rekao je Asad.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2016. 11:27
Nije amerika kriva za sve,krivicu dele sa :engleskim dvorom,vatikanom,crnim plemstvom i hazarima. Sve u svemu ove satanisticke organizacije slabe i svoju moc i uticaj nevoljno prepustaju Rusiji,Kini i ostalim bozijim silama!!!!!!!!!
Petak 04.11.2016. 22:40
Americi jednostavno, ocajnicki treba taj rat i Sirijci koji se medjusobno ko-lju. Zar bilo ko misli da jedna Amerika, da je htela, nije mogla da zavrsi rat i pobedi, mnogo pre nego sto su se Rusi tamo pojavili? Ovako, posto su isterani iz Iraka, Sirijski rat ostaje jedino mesto iz koga mogu da stite Izrael i odrzavaju svoje prisustvo na Bliskom Istoku. Americko 'Ministarstvo Rata' (Pentagon) i njihov vojno-industrijski kompleks su oni koji pocinju i vode americke ratove, ... ne nekakav Obama ili Keri. Mira u Siriji ili dogovora sa Rusijom nece biti jer onima koji vladaju Amerikom to ne odgovara. Zar je iko u zabludi zbog cega su Nemci i Merkelova, onako mirno 'progutali' milion sirijskih izbeglica?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online