Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.10.2016.
14:38
rs.sputniknews.com A

Norveška u strahu: Ne ljutite ruskog medveda!

Norveški političari i vojnici su protiv raspoređivanja američke vojske u toj zemlji, plašeći se da će ovaj korak naljutiti "ruskog medveda", navodi se u članku na sajtu norveškog radija NRK.

Reuters
Norveški političari i analitičari strahuju od reakcije Moskve: Vladimir Putin

Ranije je Ministarstvo odbrane Norveške saopštilo da će ta zemlja rasporediti na svojoj teritoriji oko 330 pripadnika Ratne mornarice SAD, prvi put posle Drugog svetskog rata. Takva odluka koja je doneta u svetlu zahlađenja rusko-američkih odnosa izazvala je talas kritike, saopštio je NRK.

Kapetan u penziji Jakob Bjoresen smatra da je raspoređivanje američkih vojnika u Evropi loš signal za Moskvu.

- Sve to šalje Istoku nepovoljne signale. Rizikujemo da ponovo pretvorimo sever u oblast konfrontacije - izjavio je Bjoresen.

U norveškom parlamentu su izrazili nezadovoljstvo raspoređivanjem američkih snaga. Predstavnik za pitanja odbrane Partije progresa Kristijan Tibring Jede plaši se da Vlada Norveške svojom odlukom provocira Rusiju.

- Treba da stavimo svoje nacionalne interese na prvo mesto, a ja nisam siguran da li na tom planu Sjedinjene Države i Norveška imaju zajedničke interese - izjavio je političar.

Prema njegovim rečima, norveške vlasti treba da budu "opreznije".

- Trebalo bi da pokušamo da umirimo ruskog medveda - naveo je Tibring Jede.

Partija Centra i Socijalističke partije levice su takođe bile protiv da stalnog prisustva američkih vojnika na teritoriji Norveške, piše NRK.
 

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2016. 21:04
Pametni i pragmaticni Norvezani, ako im je već ponuđena saradnja u oblasti bušenja ruskog podvodnog šela/za neupućene nastavak ruskog tla pod morem/ od strane Rusije onda nemaju potrebe za provokacijama. Da napomenem ovde : Rusi su oslobodili pola Norveške dakle od Kirkenesa pa sve dole do ispod Trømso/a/. Satrali švabure zatim se vratili na svoje, i nikad nisu pokazivali trunku pretenzije na tu teritoriju a strateški im je važna jer tik iza granice/iza Kirkenesa/ leži jedina Ruska luka koja zimi ne ledi Murmansk inače sidrište strateških podmornica Severne flote! Dakle mogli su ali nisu uzeli tuđe! !! Mislim da otud ide ova računica. Ono što kvari ovu računicu je gensek alijanse, donedavno premijer Norveške u dva uzastopna mandata koji je čini mi se zaboravio interese vlastite zemlje tj račun polaže zlim starcima/stvarnim vladarima zapadne polusfere/... Vidjecemo šta će mu zemljaci kazati za ovo...
Petak 28.10.2016. 21:06
Norveška je u ponedeljak najavila da će 330 američkih marinaca od januara 2017. biti stacionirano na njenom tlu, oko 1.000 kilometara od ruske granice, i da će biti angažovani u obuci i vojnim vežbama, a baza će im biti na aerodromu Vernes u središnjoj Norveškoj. "Stacioniranje jedinica Rotacionih snaga američkog Marinskog korpusa od oko 330 vojnika na aerodromu Vernes zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u severnoj Evropi", rekao je francuskoj agenciji portparol ruske ambasade u Oslu Maksim Gurov.
Petak 28.10.2016. 21:07
Ministarstvo odbrane Norveške je saopštilo da će dozvoliti američkim trupama da budu stacionirane na njenom tlu tokom ograničenog perioda počev od 2017. godine u trenutku kada su tenzije pojačane između Rusije i Zapada zbog sukoba u Ukrajini i Siriji, mada Norveška ima dobre odnose sa svojim susedom, primećuje AFP. Rojters napominje da će to biti prvi put da strane trupe budu stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svetski rat. Norveška, koja priznaje svoju zavisnost od NATO u odbrani svoje teritorije, napomenula je da će to "eksperimentalno raspoređivanje" biti preispitano tokom godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online