Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.10.2016.
22:35
Vestionline, Informer.rs A

Šta će reći NATO: Erdogan od Putina kupuje moćni S-400

Ruski prodavci oružja pozvani su na razgovor u Tursku odmah posle susreta Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u ponedeljak u Istanbulu, jer je Ankara, navodno, zainteresovana za moćni ruski raketni sistem dugog dometa S-400.

twitter.com/mod_russia
Pregovori o kupovini S400 u toku

Turski predsednik Erdogan, uprkos protivljenju svojih saveznika iz NATO, planira da od Rusije kupi raketni sistem dugog dometa S-400. Prema navodima diplomatskih izvora iz Ankare, ruski prodavci oružja bili su na razgovoru u Turskoj odmah posle susreta Erdogana i ruskog predsednika Putina u ponedeljak u Istanbulu.

Ogorčeni na Alijansu

Kako taj izvor otkriva za turske medije, predstavnici ruskog "Rosoboroneksporta" pozvani su u Tursku da daju zvaničnu ponudu.

- Tri godine nakon što je ruska ponuda za prodaju S-400 odbačena kao skupa, Turska je pozvala istog prodavca da ponovo iznese svoje uslove - naveo je diplomatski izvor.

Da su pregovori između Ankare i Moskve o vojnoj saradnji u toku, potvrdio je u petak i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

- Predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o mogućoj isporuci ruskih sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Ankari. Oni su pominjali razne antiraketne sisteme čiju bi isporuku u različitim varijacijama Rusija mogla da razmotri - kazao je Peskov.

Ranije, polovinom avgusta, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nagovestio je da će njegova zemlja od Rusije kupiti raketni sistem jer je ogorčena na NATO.

- Moramo sarađivati sa ostalim partnerima u trgovini oružjem jer ima NATO saveznika koji odbijaju da nam prodaju PVO ili da podele svoje informacije o konstrukciji tih sistema sa nama. Delovaćemo u skladu sa potrebama nacionalne bezbednosti - rekao je Čavušoglu.

Međutim, kako turski mediji ocenjuju, NATO neće biti oduševljen rusko-turskom vojnom saradnjom. Bezbednosni stručnjaci smatraju da bi naručivanje ruskog sistema S-400 stvorilo nove tenzije između NATO i Turske.

- Imajući u vidu trenutne odnose između NATO i Rusije, Alijansa će verovatno probati da spreči sporazum između Moskve i Ankare. Saveznici će verovatno biti besni jer je moguće da se Rusija dokopa poverljivih vojnih podataka NATO preko svog S-400 sistema, ukoliko on bude instaliran u Turskoj. Sumnjam baš da će kupovina ruskog PVO dovesti do izlaska Turske iz NATO ili njenog izbacivanja, međutim, Alijansa svakako neće blagonaklono gledati na to - kaže turski stručnjak za bezbednost Turan Oguz.

Analitičari smatraju da je kupovina S-400 znak da su Moskva i Ankara izgladile odnose nakon što je turska vojska srušila ruski "suhoj" nad Sirijom u novembru 2015. Istovremeno, kažu da je to pokazatelj da Erdogan i dalje krivi NATO saveznike, naročito SAD, za umešanost u propali državni udar u Turskoj, izveden u julu.

Jednom odbili Ruse

Inače, Turska je u septembru 2013. raspisala tender za kupovinu svog prvog raketnog sistema dugog dometa. Tada su svoje ponude dali: ruski "Rosoboroneksport", "Kineska korporacija za uvoz i izvoz namenskih proizvoda" (CPMIEC), američki konzorcijum firmi "Rejtion" i "Lokid Martin", kao i evropska, italijansko-francuska firma "Eurosam".

Ankara je tada izabrala Kineze jer su dali najbolju ponudu, vrednu 3,44 milijarde dolara. Ruska ponuda je pre tri godine odbačena jer je bila previše skupa.

Međutim, pod pritiskom saveznika NATO, u novembru 2015. Turska je morala da otkaže ugovor sa Kinezima, pa je odlučila da sama napravi raketni sistem. Ankara je ušla u pregovore sa domaćim firmama "Roketsan" i "Aselsan".

Ipak, NATO je primorao turske vlasti da paralelno pregovaraju sa američkim i evropskim ponuđačima, što je trajalo sve do sada, kad je Erdogan odlučio da kupi ruski raketni sistem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online