Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
18:09
J. Arsenović - Vesti A

Trampov pakt sa Srbima

Da li uopšte može da postoji dilema za koga će američki Srbi pretežno glasati kada 8. novembra građani SAD budu birali novog šefa države?

Reuters
Lak izbor: Duel Donalda Trampa i Hilari Klinton

Nakon što je osvanuo intervju sa Donaldom Trampom u beogradskom "Nedeljniku", u kojem republikanski predsednički kandidat izjavljuje da je "bombardovanje Srba bilo velika greška", nema sumnje da kod Amerikanaca srpskog porekla biznismen odnosi prevagu nad bivšom prvom damom Hilari Klinton.

Na pitanje da li bi njegovo predsednikovanje SAD donelo promenu spoljne politike prema Balkanu i Srbiji koja već decenijama zauzima poziciju "lošeg momka" u očima tamošnjeg javnog mnjenja, Tramp odgovara na sledeći način:

Mlađi za Hilari?

"Glas Amerike" je svojevremeno naveo da Hilari Klinton ipak ima svoje pristalice u malom delu srpske dijaspore. Oni se baš ne guraju u javnost da to i iskažu, a radi se o pripadnicima mlađe, liberalnije generacije koja se zalaže za demokratske ekonomske i društvene principe i smatra da je Hilari efikasniji kandidat da ih sprovede. Za njih je američka politika 90-ih deo prošlosti, tvrdi ovaj medij.

"Moram, pre svega, da vam kažem da je bombardovanje Srba, koji su bili naši saveznici u oba svetska rata bilo velika greška. Srbi su veoma dobri ljudi. Nažalost, Klintonova administracija nanela im je dosta zla, ali i čitavom Balkanu, od kojeg su napravili haos. I ranije sam se izvinjavao Srbima zbog američke, a posebno Klintonove, politike prema njima. Ojačaću našu vezu sa vladom u Beogradu. Kada preuzmem upravljanje zemljom, čitav kurs američke spoljne politike biće bolji nego što je sada."

Borba za svaki glas

Intervju Donalada Trampa dugogodišnji producent i novinar Rojtersa i Skaj njuza Jakša Šćekić gleda i kao borbu za svaki glas u samom finišu kampanje.

- Ako je sve ovo kako piše u "Nedeljniku" tačno i ako se on javno izvinio za bombardovanje Srbije, onda je razumljivo da će Amerikanci srpskog porekla glasati za Trampa. Imali smo u poslednje vreme izvinjenje i potpredsednika Džozefa Bajdena i generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga, ali to su bila ne toliko jasna i glasna kao ovo Trampovo, pod uslovom da je dobro preneto - komentariše Šćekić.
Činjenica da je Tramp, odnosno njegov izborni štab, procenio da u završnici kampanje treba da odvoji vreme za jedan srpski list govori o tome koliko je republikanskom kandidatu važan svaki glas, pa i srpske dijaspore u SAD koja se nikada nije prebrojala, ali se licitira da broji između 400.000 i četiri miliona ljudi.

Još od početka pravljene su procene zašto je Tramp za američke Srbe prihvatljiviji od protivnika iz Demokratske stranke. I ranije se procenjivalo da su Srbi preko Atlantika pretežno desno orijentisani i da uglavnom glasaju za republikance. To je potvrdio i snimak iz Klivlenda, gde je Trampov sledbenik snimljen sa kačketom na kojem je pisalo "Učini Srbiju ponovo velikom", što je bila aluzija na Trampov slogan "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

Bilo je i mišljenja da je Tramp popularniji u Srbiji nego među Srbima u SAD.
- Većinska Srbija bila bi zadovoljna kada bi Tramp pobedio, ali Vlada ne treba da sugeriše našim ljudima u SAD kako da glasaju, mora biti racionalna i spremna na svaki ishod - upozorio je Neven Cvetićanin iz Instituta za društvene nauke.

Ekonomija glavna

Nedavno učešće srpskog premijera Aleksandra Vučića na okupljanju Fondacije porodice Klinton u Njujorku, tumačilo se kao pokušaj balansiranja između dva predsednička kandidata.
- Mnogi su negativno gledali na Vučićevo učešće na Klintonovoj tribini i kada ga je Bil potapšao. Ali ja verujem da će se i američki Srbi opredeljivati po tome ko će im dati bolji ekonomski program i ko će im omogućiti da bolje žive - tvrdi Šćekić.

Krvožedna Hilari

Trampova izjava "Nedeljniku" predstavljena je kao izvinjenje, baš kao što je i njegov nastup u čuvenoj emisiji Larija Kinga pre 17 godina u srpskim medijima tako tumačen. A tada je Tramp rekao da bi "postupio malo drugačije" na Kosovu nego Bil Klinton.

Tramp je ukazao da su Amerikanci izgubili vrlo malo ljudi jer su njihovi avioni sa velike visine bacali bombe.

- Pogledajte šta smo uradili toj zemlji i tim ljudima - rekao je i dodao da možda bilo manje smrtnih slučajeva i ne bi bilo haosa i terora da je on odlučivao.

Na Šešeljevim grudima

Kada je ovog leta Džozef Bajden posetio Beograd, najžešći pobornik Donalda Trampa među srpskim političarima Vojislav Šešelj je potpredsednika SAD sa svojim radikalima dočekao u majici sa likom republikanskog predsedničkog kandidata.

Hilari Klinton se nekoliko puta pohvalila kako je 1999. godine ohrabrivala supruga Bila da bombarduje Srbiju. "Insistirala sam na bombardovanju", rekla je. Takođe ga je ohrabrivala za napad na vojsku Srba u Bosni 1994. godine. Kada je reč o nezavisnosti Kosova, ona smatra da o tome "ne sme ni da se raspravlja". Za nju, njenu porodicu i američke sugrađne to je "više od spoljnopolitičkog pitanja, to je lično pitanje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online