Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.09.2016.
09:53
jutarnji.hr A

VIDEO: Otapanje leda na Grenlandu otkrilo najveću tajnu američke vojske (VIDEO)

Tajni grad američke vojske usred Grenlanda trebalo je da ostane večita misterija, ali je porast temperature poslednjih decenija otkrio američku tajnu. Tako je globalno zagrevanje dalo je priliku da se vidi šta su to Amerikanci planirali za vreme Hladnoga rata.

youtube.com/Bright Enlightenment
Šta su to planirali Amerikanci za vreme Hladnog rata?

Kamp "Senčri" je uspostavljen još 1959. godine na severozapadu Grenlanda. Od obale je bio udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga "grad ispod leda", u lavirintu tunela osam metara ispod površine smestili su laboratorije, prodavnice, bolnicu, kapelicu, pa čak i bioskop. U to vreme tamo je živelo oko 200 vojnika.

Kamp je uspostavljen u sklopu tajnog projekta "Ledeni crv", a glavni cilj je bilo stvaranje postrojenje za nuklearne projektile koji bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogli da dohvate mete u Sovjetskom Savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je to, da danska vlada, u čijem je posedu Grenland tada bio, nije imala pojma što se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da prave običan vojni kamp.

Međutim, Kamp "Senčri" je bio sve samo ne običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja s biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom, a inženjeri su vredno bušili led kako bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupoceno oružje.

- Mislili su da ih nikad neće otkriti.Tih godina niko živ nije računao na globalno zagrevanje. Ali, klima se u međuvremenu promenila i sada je samo pitanje hoće li ovo što je zakopano tamo i ostati - rekao je naučnik i stručnjak za klimatske promene Vilijam Kolgan za Gardijan, misleći na nuklearni otpad koji sada opasno preti "zemlji leda i snega".

Projekat "Ledeni crv" doživeo je totalni debakl 1967. godine kada su inženjeri shvatili da bi konstantno pomeranje leda i nestabilno vreme moglo da uništi tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocenu opremu i otišli, ali iza sebe su ostavili hemijski i nuklearni otpad.

Pretpostavka je bila da će ostati večno zatrpan ispod leda i da niko neće ništa otkriti. Nažalost, to se neće dogoditi - ove godine je na Grenlandu zabeležena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20. veku i naučnici su s pravom zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je sakriveno pre više od 50 godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2016. 18:43
Pitaj sad_evropu on sve zna!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online