Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.09.2016.
07:39
S. J. - Vesti A

Front u Siriji kao na dlanu

Rusko Ministarstvo odbrane pokrenulo je juče na svom sajtu prvi do sada direktan prenos za posmatranje sirijskog grada Alepa, koji se snima iz vazduha posredstvom bespilotne letelice. Portparol ministarstva Igor Konašenkov je rekao da je to učinjeno da bi se "osigurala transparentnost poštovanja režima prekida vatre" na teritoriji Sirije.

Reuters
Prizor iz predgrađa Alepa: Rusi sve snimaju

- Prvi put je uspostavljen direktan prenos, u realnom vremenu, situacije u istočnim delovima Alepa, dodao je Konašenkov, uz napomenu da je u planu povećanje broja lokacija preko kojih će se onlajn posmatrati situacija u Siriji.

Samo se sirijske vladine snage pridržavaju primirja, saopštio je isti portparol.

Amerika sabotira

Ministarstvo je navelo da SAD koriste "verbalnu dimnu zavesu" da bi sakrili nevoljnost da ispune svoj deo dogovora o prekidu vatre u Siriji, uključujući razlikovanje umerene opozicije od terorističkih grupa.

"Nakon trećeg dana od stupanja na snagu primirja, samo sirijske vladine snage se pridržavaju primirja",kazao je Konašenkov i pritom napomenuo da je sirijska tzv. umerena opozicija, koju kontrolišu SAD, pojačala granatiranje stambenih civilnih oblasti.

Sumnje Vašingtona u spremnost Moskve da sprovodi ženevski sporazum o Siriji su nelogične i ne pomažu rešavanju situacije, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ruska strana se zalaže za objavljivanje sporazuma o Siriji od samog početka, kako bi se izbegle spekulacije. Vašington još razmatra ovu mogućnost.

Pariz traži uvid u dogovor

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero kazao je juče da želi da ima uvid u tekst dogovora o prekidu vatre u Siriji, koji su dogovorile SAD i Rusija, kako bi se uverio da na terenu nema nedoumica oko toga ko je na meti. "Ako postoje nedoumice, onda postoji i opasnost da se na meti nađe umerena opozicija", izjavio je francuski ministar. On je istakao da će "u jednom trenutku biti zatraženo da Francuska podrži ovaj dogovor tako da je neophodan uvid u sve detalje".

Francuska, koja je član koalicije koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države, ključni je saveznik pobunjenika koji žele smenu predsednika Bašara al Asada, i ranije je izrazila zabrinutost oko toga kako SAD pregovaraju sa Rusijom.

Opet Asad kriv

Sirijska vlast zadržava isporuku humanitarne pomoći UN koja bi trebalo da se kreće neometano, u skladu sa sporazumom Amerike i Rusije o prekidu neprijateljstva, optužio je Asada specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura.
"Vlada je trebalo da obezbedi dokumentaciju, dozvole, ovlašćenja itd. Ta dokumentacija ili konačna dozvola da UN uđu u oblasti kojima traba dostaviti pomoć nije dobijena", izjavio je De Mistura.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 18:09
Grad duhova, nije ostao čitav ni jedan luster! Sada će američke firme za obnovu da se rastrče i ćape poslove za rekonstrukciju grada! Matrica iz Iraka, Libije i Tunisa! Prvo te sravnim sa zemljom a kada potpišemo mir onda ti otmem keš, zlato, naftna polja,nalazišta gasa i moje firme te obnavljaju narednih 20-ak godina! Demokratski nema šta!
Nedelja 18.09.2016. 18:10
Да ли ће и сада чешки генерал из НАТО да оптужи Русију за ширење руске пропаганде? Зато што хоће непристрасно да прикажу ко крши примирје? Ко жели може директно да посматра преко сајта руског министарства одбране.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online