Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
10:26
S. Kapetanović - Vestionline A

Drže li Turci Evropu u šaci?

Dolazak visokih funkcionera Evropske unije u Tursku, koji će sa domaćinima pokušati da reše probleme koji se javljaju u sprovođenju dogovora o zaustavljanju migrantske krize, privlače veliku pažnju i domaće i svetske javnosti.

Reuters
Prvi zvaničnik NATO-a u Turskoj posle neuspelog puča: Jens Stoltenberg sa Redžepom Erdoganom

Norveški diplomata i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prvi je visoki funkcioner vojnog saveza koji je stigao u Tursku posle neuspelog puča 15. jula i posle razgovara sa turskim predsednikom ocenio da je vojni puč bio "napad na demokratiju".

- Bilo kakav napad na demokratiju, u bilo kojoj od naših zemalja, napad je na samu osnovu naše Alijanse - izjavio je Stoltenberg pohvalivši turski narod za hrabrost, koju je pokazao u slamanju pokušaja puča. 

On pozdravio je napore Turske protiv Islamske države, navodeći da Ankara ima pravo da se brani, jer je bilo mnogo terorističkih napada koji su došli sa sirijske strane.

Očekuje se da će do kraja nedelje u Tursku doputovati i predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Migrantska diplomatija

Diplomatska ofanziva Turske počela je još na samitu G20 u Kini. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je o migrantskoj krizi iza zatvorenih vrata razgovao na zajedničkom sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerim Mateom Rencijem.

Tokom odvojenih susreta sa predsednicima SAD i Rusije Barakom Obamom i Vladimirom Putinom govorio o potrebi stvaranja “zone bezbednosti” u pograničnom delu Sirije u kojoj bi beskućnici našli privremeno utote. Ta ideja nije novijeg datuma, ali je izgleda  ponovo naišla na “hladan” prijem, jer to podrazumeva i zabranu letova ratnih aviona.

Erdogan je izjavio da mu je Obama, prilikom susreta na samitu G20, predložio zajedničku akciju protiv pripadnika Islamske države kako bi ih potisnuli iz sirijskog uporišta Rake.

U međuvremenu, turske vlasti dozvolile su nemačkim zvaničnicima da posete svoje vojnike stacionirane u vojnoj bazi Indžirlik. Do sada je na snazi bila zabrana posete nekon što je Nemačka proglasila genocidom pokolj nad Jermenima 1915.

"Plan b"

Brisel, koji pažljivo prati situaciju i posebno je zabrinut zbog krize u Turskoj, pogotovo posle pokušaja puča u uvođenja vanrednog stanja, ističe da ukoliko propadne važeći dogovor sa Ankarom imaju “Plan b”, čiji detalji još nisu poznati javnosti.

Svi su u iščekivanju i nadaju se da će se ipak u predstojećim kontaktima pronaći zajednički jezik u sprovođenju dogovora koji je pred kolapsom. Analitičari veruju da su dve strane “osuđenje” na saradnju pošto su svesne da same ne mogu da izađu na kraj sa tim problemom najtežim posle Drugog svetskog rata.

Turska se obavezala da će na svojoj teritoriji da zaustavi talas ileganih migranata, dok će zemlje EU primiti određenio broj koji ima pravo na azil. Zauzvrat, Ankara bi trebalo da dobije šest milijardi evra kako bi izašla na kraj sa tri miliona izbeglica. Brisel je obećao viznu liberalizaciju za turske državljane kao i ubrzanje pristupnih pregovora za ulazak u EU.

Readmisija ili kolaps?

Turska je do sada dobrim delom ukrotila talas izbeglica, ali je nezadovoljna ponašanjem Brisela, koji se, kako se tvrdi ne pridržava dogovora.

EU je do sada uplatila samo 183 miliona evra, izostala je vizna liberalizacija, iako je po dogovoru trebalo da stupi na snagu u junu, pošto turska Vlada nije ispunila sve preduslove.

Erdogan smatra da EU nema iskren odnos prema Turskoj i traži ispunjavanje turskih zahteva, u suprotnom preti da readmisija migranata neće biti moguća i da će otvoriti granice prema Grčkoj i Bugarskoj.

Evropska unija tvrdi da se pridržava dogovora, a u međuvremenu i saopštava da će izbeglicama u Turskoj podeliti debitne kartice kako bi im omogućila da pokriju svoje osnovne potrebe. Brisel će, u saradnji za turskim vlastima i Ujedinjenim nacijama, sledećeg meseca pokrenuti program za podelu debitnih kartica, za koje će novac obezbediti Unija, a koje će dobiti oko milion, od ukupno tri miliona izbeglica u Turskoj, koji su većinom iz Sirije.

Novac je namenjen direktno migrantima ili zajednicama koje brinu o njima u Turskoj, a ne vladi, precizirali su u Briselu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online