Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2016.
20:24
B. Božin - Vesti A

Težak šamar Merkelovoj

Nedeljni izbori u Meklenburg-Forpomeraniji su osetno poremetili političko tlo u Nemačkoj. Socijaldemokrati su i pored lošeg rezultata pobedili sa 30,5 odsto glasova birača, ali je njihov uspeh ostao u senci trijumfa AfD-a (Alernativa za Nemačku) koja je sa 20,8 procenata pretekla demohrišćane.

Reuters
Bolni poraz: Angela Merkel

CDU je sa 19 odsto zauzela tek treće mesto i time doživela po mnogima katastrofalni poraz, a kancelarka Merkel težak politički šamar, kako pišu nemački mediji.

Otpali Zeleni, Liberali i neonacisti

Partija Levice je osvojila 13 odsto glasova, a iznenađujuće je i to da su Zeleni prepolovili svoj rezultat na 4,8 odsto i da zajedno sa Liberalima (3 procenta) nisu uspeli da dostignu cenzus, pa će narednih pet godina ostati izvan parlamentarnog života.

Ako je za utehu, i desnoekstremistička NPD sa 3 odsto takođe ne ulazi u parlament.

Analiza birača AfD

Na izbore je izašlo 1,3 miliona građana (61,6 odsto). Dve trećine birača je glasalo za AfD iz razočaranja prema drugim partijama, a samo 24 odsto je navelo da su birali AfD iz ubeđenja. Uglavnom su to bili muškarci (25 odsto) u odnosu na žene (17 odsto), radnici(34 odsto), nezaposleni (29 odsto), kao i birači nižeg i srednjeg obrazovanja.

Relativno nova partija AfD se ovim profilisala kao druga najjača politička snaga u ovoj pokrajini, koja za svoj uspeh može da zahvali najviše izbegličkoj politici Merkelove i tome da je pre godinu dana Nemačka otvorila granice za izbeglice i time izazvala nezadovoljstvo mnogih građana.

Mnogi ocenjuju da su ovi rezultati signal i za druge pokrajine, i naročito za savezne izbore na jesen iduće godine.

Kako je izjavio vodeći kandidat AfD-a Lejf-Erik Holm, "možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel!"

Strah od izbeglica

Štampa navodi da je AfD pobedio zahvaljujući strahu od izbeglica. Svaki drugi Nemac ispoljava tu bojazan, a 83 odsto pristalica AfD-a su ubeđeni da se za izbeglice čini više nego za domaće stanovništvo, uvereni da će i dalje da raste priliv izbeglica (97 odsto), kao i da se već sada širi uticaj islama (96 odsto), da raste kriminal (91 odsto) i da je ugrožen životni standard (74 odsto).
 

Istorijski datum

Političar CDU-a Volfgang Bozbah je video poražavajuće rezultate kao rez za svoju partiju i nazvao "istorijskim datumom" to što je CDU tek treća politička snaga iza AfD-a.

- Rezultat ne odgovara mojim očekivanjima, ali zato odgovara mojim strahovanjima - rekao je Bozbah i objasnio da su mnogi birači Unije "izgubili svoju političku domovinu" i da su se okrenuli AfD-u. On je kritikovao aktuelnu izbegličku politiku kancelarke i zahtevao promenu kursa.

"Veliki problem je u tome da je za proteklih 12 meseci stotine hiljada ljudi ušlo bez papira - dakle, sa nejasnim identitetom i nacionalitetom, naglasio je Bozbah i doveo u pitanje i kandidaturu Merkelove za 2017. godinu. Za dve nedelje su izbori u Berlinu, a savezni su septembra 2017.
Aktuelni premijer Meklenburg-Forpomeranije Ervin Selering će i dalje vladati u Šverinu.

Najstabilniju većinu mu osigurava CDU, sa kojom je vladao i proteklu deceniju, a moguća je i koalicija sa levičarima. Saradnju sa AfD-om su sve partije unapred odbacile.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online