Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 02.09.2016.
14:19
Vestionline, Sputniknews.com A

Sankcije ojačale Rusiju

"Pre dve godine na samitu G20 u australijskom Brizbejnu Rusija je imala hladan prijem, međutim, od tada je uticaj Moskve porastao toliko da se ne može ignorisati", rekao je dopisnik televizije Si-En-En Metju Čens.

Reuters
Glavni gost pekinškog samita svetskih lidera: Vladimir Putin

Neko vreme nakon događaja na Krimu, Zapad je govorio o izolaciji Rusije izazvanoj američkim i evropskim sankcijama, ali Moskva se, izgleda, vratila na svetsku scenu kao sila koju "dvadesetorka", koliko god da želi, ne može da ignoriše, istakao je Čens.

- Ova transformacija posebno je primetna u Siriji, gde je velika operacija ruske avijacije promenila vojnu ravnotežu u korist saveznika Rusije Bašara el Asada - rekao je dopisnik Si-En-Ena.

Istovremeno, samit "Velike dvadesetorke" u Kini okružuje atmosfera neizvesnosti oko situacije u Siriji i sukoba u Ukrajini.

Po mišljenju analitičara, ove okolnosti će privući još veću pažnju na „glavnog gosta“ pekinškog samita svetskih lidera - predsednika Rusije Vladimira Putina.

Samit G20 će se održati 4. i 5. septembra u kineskom gradu Hangdžou. Glavna tema dnevnog reda je "Izgradnja inovacione, zdrave, integrisane i inkluzivne svetske ekonomije".

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima.

Krajem jula 2014. godine EU i SAD su promenile politiku pojedinačnih sankcija u uvođenje sektorskih ograničenja protiv čitavih grana ruske ekonomije. Zapad ukidanje sankcija povezuje sa realizacijom Minskog sporazuma o sukobu u Donbasu.

U skladu sa ovim aranžmanima, ukrajinske vlasti obećale su da će sprovesti ustavnu reformu do kraja 2015. godine. Njeni osnovni elementi trebalo je da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti, međutim, ovaj deo sporazuma ni do danas nije izvršen.

U Kremlju smatraju da je apsurdno povezivati zapadne sankcije sa realizacijom Minskog sporazuma, jer Rusija nije strana u sukobu niti predmet sporazuma o rešavanju ukrajinske krize.
 

POVEZANE VESTI

Petak 02.09.2016. 14:33
Док је био Слободан Милошевић Србија је била под санкције и рат а тада је 1 DM = 48 динара а сада без санкције и без рата 1 евро = 122 динара .
Nedelja 04.09.2016. 23:15
Rusija nije propala i neće propasti. Roba široke potrošnje i hrana koja se uvozila iz EU je zamenjena domaćim proizvodima, koji nisu istog kvaliteta, ali su dovoljno dobri za ogromnu većinu potrošača, osim za najbogatije. Nema više španske šunke i francuskih sireva, ali ima ruskih iz regiona Krasnodar koji su slični našim (Imlek ili Mlekoprodukt) i po ceni i kvalitetu. Domaća proizvodnja je u ogromnom usponu, a multinacionalne kompanije (Henkel, P&G, Unilever...) u svojim pogonima u Rusiji sada proizvode ono što su uvozile iz pogona u Češkoj ili Poljskoj. Korejska i japanska roba su prisutne na svakom koraku. Kada se gledaju privredne performanse, treba znati da Rusija ne zarađuje na svetskim tržištima prodajom usluga, nego realnih dobara, a da je u strukturi njihove potrošnje dominirao sektor usluga. Oni su se usluga (npr turizma) relativno lako odrekli, ali se kupci njihove robe nisu odrekli ni nafte, ni gasa, ni titanijuma, niti poluproizvoda od drveta ili aluminijuma. Ako je Rusija pregurala najgore, onda im sada sledi na bolje. Standard je mnogo bolji nego kod nas, iako nije za porediti sa Nemačkom ili Francuskom. Ono najvažnije: stanovništvo uopšte nije nezadovoljno. Pre bih rekao da su sada mnogo odlučniji i ujedinjeni nacionalnim ponosom.
Nedelja 04.09.2016. 23:16
Nadam se da će Rusija i Kina stvoriti jak međusobni savez koji će najzad stati na kraj zapadnom licemerju... Amerika ima mnogo loš državni sistem, koji uporno svima nameće... Najmoćnija zemlja na svetu najmanje brine o sopstvenom narodu i to nikako ne treba da bude slučaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online