Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 31.08.2016.
20:52
Vestionline A

"Američki F-35 neće moći da pobedi ruski Su-35 ni za milion godina"

Američki lovac F-35, na čiji razvoj SAD troše oko bilion dolara, ima nedostatke zbog kojih on neće u borbi moći da pobedi ruskog lovca Su-35 "ni za milion godina", smatra naučni saradnik Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Velike Britanije Džastin Bronk.

wikipedia.org/Aleksandr Markin
Su-35 za klasu iznad američkog lovca

U ranim fazama razvoja stručnjaci su ukazivali na činjenicu da je sposobnost F-35 da vodi vazdušnu borbu inferiorna čak i u odnosu na F-16, koji ovaj avion treba da zameni, piše "Biznis insajder“.

Kasnije su neke greške ispravljene, ali je naglasak kod F-35 više usmeren na nevidljivost, pri čemu se manje pažnje posvećuje borbenim karakteristikama.

"Upravo iz tog razloga stariji lovci, kao Su-35 ili ’tajfun‘, verovatno mogu da unište F-35 u borbi izbliza" navodi autor teksta. Iako svaki verodostojan izveštaj ukazuje na to da će F-35 nadmašivati u nevidljivosti, ipak efikasnost u vazdušnoj borbi zavisi od drugih pokazatelja, kaže Bronk.

"'Tajfun i Su-35 imaju pozitivnu vrednost koeficijenta odnosa potisak-težina (odnos potiska na težinu letelice) prilikom borbenog opterećenja, što znači da oni mnogo efikasnije mogu da ubrzaju, uključujući i vertikalno, od F-35. Istovremeno Su-35 je mnogo pokretljiviji“, objašnjava Bronk.

F-35 takođe ima pozitivan koeficijent odnosa potisak-masa, ali nije sasvim jasno da li će on biti od koristi avionu jer ima mala krila i ceo dizajn je više fokusiran na nevidljivost nego na pokretljivost, što će negativno uticati na borbene osobine lovca.

"Na taj način F-35 najverovatnije ne bi mogao da pobedi u vazdušnoj borbi sa Su-35 ili ’tajfunom‘“, zaključuje autor teksta.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2016. 21:39
Takmicili se Amerikanac, Nemac i Rus ko ima najvece avione pa ce Amerikanac: -Nasi avioni su toliko veliki da nijedan ne moze sleteti na aerodrom u Los Andjelesu Na to ce Nemac: -Nasi avion su toliki da nijedan ne moze sleteti na aerodrom u Frankfurtu A na to ce Rus: -Ja jednog dana krenuo svojim avionom sa jos 22 kopilota, kad se u zadnjem delu aviona culo neko zujanje.Ja reko 22. kopilotu: -Sergej idi vidi sta je to. Sergej otisao dzipom u sredu poslepodne, vraca se u subotu prepodne i rece: -Gospodine kapetane nismo zatvorili prozor od WC-a uleteo Boing 747 zuji oko sijalice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online