Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.08.2016.
21:15
N. Jokić - Vesti A

Pariz okreće leđa Vašingtonu

Francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Matijas Fekl izjavio je juče da će Pariz zatražiti obustavu pregovora o prekoatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije, skraćeno TTIP (ili TAFTA).

Reuters
I Francuska traži obustavu pregovora o TTIP-u: Fransoa Oland

- Amerikanci daju samo mrvice i tako ne može da se pregovara, rekao je Fekl zaključivši da "odnosi između SAD i Evrope nisu na visini".

Francuska će braniti ovaj stav na konferenciji ministara zaduženih za spoljnu trgovinu, u septembru, u Bratislavi.

Premijer, socijalista Manuel Vals, i ministar poljoprivrede, izjavili su još proletos da Pariz odbija da zaključi ugovor o slobodnoj razmeni EU sa SAD.

Olandovo upozorenje

Pre toga, u aprilu je predsednik Oland upozorio da "ukoliko nema reciprociteta, ukoliko nema transparentnosti, ukoliko postoji opasnost za farmere, ukoliko nema pristupa državnim tenderima u Americi, a SAD to ovde imaju - onda nema potpisivanja ugovora sa Vašingtonom o bescarinskoj uniji".

Pregovori nelegalni od početka

U februaru 2013. godine Van Rompaj, tadašnji predsednik EU i Barozo kao predsednik Komisije EU, potpisali su da se angažuju na otpočinjanju pregovora sa SAD o uspostavljanju transatlantskog slobodnog tržišta iako za to ni od koga nisu dobili ovlašćenje. Mandat za pregovore dobili su tek u junu 2013. godine od Evropskog saveta koji čine šefovi država i vlada EU. Za pregovarača određen je komesar za trgovinu Karel de Giht, bivši belgijski ministar koji je u više navrata osumnjičen za finansijske i poreske afere.

Posle izjave nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela (koju smo preneli u jučerašnjem broju "Vesti") da su pregovori zapravo završeni neuspehom, sada i Francuska izlazi sa sličnim stavom. To nije slučajno - obe zemlje iduće godine imaju izbore: Francuska predsedničke, a Nemačka parlamentarne. Građani su masovno protiv sklapanja TTIP jer bi Evropa bila preplavljena američkom robom. Socijalisti koji su vodili neoliberalnu politiku sada moraju da ponovo pokrenu priču o socijalnoj državi i bar privremeno pokažu "neposlušnost" američkoj imperijalnoj politici.

Ekonomski NATO

Ujedinjeno transatlantsko tržište od 800 miliona kupaca bilo bi početak političkog i ekonomskog ujedinjenja SAD sa Evropskom unijom na bazi načela ultraliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje, koja teži uspostavljanju korporatokratije, umesto demokratije - od koje ostaje samo fasada. Hilari Klinton nije slučajno rekla da je TAFTA zapravo "ekonomski NATO".

Najviše kritika i otpora izaziva član ugovora kojim se određuje da privatna preduzeća mogu da tuže države i da za te sporove treba da budu nadležni tzv. arbitražni sudovi u SAD koji su privatni, a ne pravosuđa evropskih država.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2016. 02:26
Poceli su se kauboji rusiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online