Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2016.
09:10
Blic rs A

Da li je trka za prvog čoveka UN prljava borba Rusije i SAD?

Borba za naslednika Ban Ki Muna na mestu generalnog sekretara UN se zahuktava, a istovremeno se pretvorila u odmeravanje snaga Vašingtona i Moskve, koji svim silama lobiraju za pojedine kandidate.

Reuters
Ko može protiv Jeremića?

Prema izvorima iz Ujedinjenih nacija, koje prenosi magazin "Politiko", i jedni i drugi podržavaju žene. Amerikanci guraju Suzanu Malkoru, šeficu argentinske diplomatije, dok se Kremlj zalaže za Irinu Bokovu, diplomatu iz Bugarske koja navodno vuče poreklo iz SSSR. Prema poverljivim izvorima iz UN, borba će biti "prljava onoliko koliko diplomatija to dozvoljava".

- Ne bih rekao da su Amerikanci i Rusi u nekom raspoloženju za kompromise. I od jednih i od drugih čuo sam ne tako lepe reči, s obzirom da se međusobno optužuju za 'potpuni manjak brige za UN'. Svako gleda svoj interes, i pokušava da ugrabi priliku da Ujedinjene nacije usmeri u pravcu ispunjenja istih - rekao je za "Politiko" izvor iz Njujorka.

Reuters
Suzana Malkora

Drugi krug tajnog glasanja održaće se u petak, kada će biti još jasnije ko su najveći favoriti za mesto naslednika Južnokorejanca Ban Ki Muna, koji je pre jedne dekade na to mesto postavljen baš kao izbor koji je porizašao iz kompromisa. Kompromisa kojeg danas nema.

Čini se da Rusima za sada ide bolje nego Amerikancima, s obzirom da se Bokova, generalni direktor Uneska, za sada kotira bolje od Malkore. Međutim, "Politiko" ukazuje da dobre šanse imaju još dva kandidata: nekadašnji premijer Portugala Antonio Gutereš i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Reuters
Irina Bokova

Kolike su šanse Jeremića?

Iako Bokovu i Malkoru podržavaju najveće svetske sile, to je ujedno i prednost i hendikep. Jer, i Rusija i SAD imaju pravo veta, što automatski znači da bi mogle njime da neutrališu šanse "protivničkog" kandidata. Veto nisu mogli da koriste u početnim rundama izgasavanja kandidata, ali će u završnim moći, kao i Velika Britanija, Kina i Francuska, preostale tri stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Upravo zbog tog "bremena podrške", i Bokova i Malkora se u drugoj rundi glasanju u julu nisu proslavile: Bugarka je završila na trećem mestu, iza Portugalca Gutereša i Vuka Jeremića, dok je Malkora bila tek osma.

To bi mogla da bude najveća šansa za nekadašnjeg šefa srpske diplomatije, koji za razliku od svojih protivnica nije na "listi nepoželjnih" ni na istoku, ni na zapadu, s obzirom da je odabir osobe koja je po volji svih pet članica UN vraški težak posao.

 Najveća zamerka Bokovoj je zapravo nefer, tvrdi "Politiko", s obzirom da je kritičari napadaju zbog činjenice da je njen otac bio istaknuti član Komunističke partije Bugarske pre pada Berlinskog zida. Takođe, kritičarima smeta i što je Bokova obrazovana na jednom od elitnih univerziteta u Moskvi.

- Na kraju će, kao i uvek, biti izabran kandidat koji najmanje 'ljulja brod', odnosno onaj koji dobije najmanje prigovora stalnih članica - rekao je Bret Šafer, UN ekspert.

Tajna glasanja služe da obeshrabre slabe kandidate da odustanu i tako suze izbor, piše magazin "Politiko", i navodi bivšu šeficu diplomatije Vesnu Pusić kao najbolji primer za to.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online