Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 08.08.2016.
09:43
Vestionline, B92.net A

Erdoganov "prelet": Zbogom Angela, živeli Vladimire

Izjave austrijskog šefa diplomatije i predstojeći put Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvu znači samo jedno - Turska i EU su završile, Turska i Rusija tek počinju.

Reuters
Susret predsednika Turske i Rusije planiran je za utorak 9. avgust: Redžep Erdogan i Vladimir Putin

Sebastijan Kurc je dva puta u dva dana poslao veoma jasne poruke, lično će se isprečiti na putu ka članstvu Turske u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, Erdogan je na sva zvona objavio da u utorak putuje na razgovore kod “svog prijatelja“ Vladimira Putina.

Turbulentni odnosi velikih sila ovim dobijaju potpunu kulminaciju. Ankara i Moskva donedavno nisu mogle očima da se gledaju, a sve je po zlu krenulo obaranjem ruskog bombardera na nebu iznad granice Sirije i Turske. 

Kako vlasti u Turskoj nisu želele da upute izvinjenje, niti da se zauzmu za procesuiranje ubice ruskog pilota koji je umalo preživeo obaranje, usledila je “diplomatska ofanziva“ Moskve u kojoj se gotovo svakodnevno zvanična Ankara optuživala za “udruženi poduhvat“ švercovanja nafte džihadista. 

Istovremeno, Brisel je na Ankaru gledao sa sve više pozitivnih osećanja, naročito u jeku izbegličke krize kada je bilo apsolutno neophodno ostvariti dobru koordinaciju i, ako ništa drugo, bar regulisati način na koji izbeglice iz Sirije i Iraka pristužu na stari kontinent. 

Pre svih, nemačka kancelarka Angela Merkel je zagovornik teze da sa Turskom treba ostvariti bolju saradnju, određeni dogovori su postignuti, uključen je bio i novac, kao i “zeleno svetlo“ za nastavak evropskog puta Turske. 

Ipak, drastičan zaokret se dogodio kada je Erdogan uputio izvinjenje Putinu zbog obaranja ruskog aviona, iz Moskve je to prihvaćeno sa zadovoljstvom, a posle neuspelog puča bilo je izvesno da će Erdogan odlučnije izabrati stranu. 

Kako iz Brisela nisu stizale poruke podrške ili je to činjeno uz određenu zadršku i bez stoprocentne privrženosti “važnom partneru“, Erdogan se odlučio da promeni stranu, a njegovoj odluci je verovatno kumovao i haos koji je nastao u vazdušnoj bazi Indžirlik u Turskoj, koju koriste NATO i snage SAD, a odakle je navodno i krenula ideja o puču. 

U najavi posete Moskvi Erdogan je istakao i da Evropska unija više od pola veka zamajava Ankaru, tako da je sasvim izvesno da na svetskoj političkoj sceni imamo novi savez, spreman da se odlučno suprostavi evroatlanskom bloku, uprkos tome što je Turska članica NATO.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2016. 09:56
Njegoš veli: "Spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže. Od tada smo bolji prijatelji, u glavu mi pamet ućeraste!" Ućeraše i Erdoganu "zapadnjaci" pamet u glavu. Doduše, zamalo ostade bez glave ali sve je dobro što se dobro svrši. Zapadnjaci su mu "dokazali" prijateljstvo. Sad je red na Rusiju. Putin je GAZDA!
Ponedeljak 08.08.2016. 11:22
putin uzima svaki otpad koji su svi drugi odbacili jer je sretan da uopšte neko oće sa njim pa nema veze ako mu je skidao avione i ubbijao pilote. ovaj put spšava i podržava najvećeg neprijatelja srbije pa im se vi sad klanjajte, a uskoro bi se mogli klanjati i u raketama sa ostalim poturicama u državi srbistan kako turci već zovu srbiju.
Ponedeljak 08.08.2016. 12:07
brišite rusofilski putinouvlakači, ali istinu ne možete izbrisati. opet bi vas rusi prodali turcima ali na sreću ne pitaju se ni jedni ni drugi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online