Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.07.2016.
16:32
Vestionline A

Koliko će Gulenovo (ne)izručenje uticati na odnose Amerike i Turske

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će se odnosi Ankare i Vašingtona neminovno pogoršati u slučaju odbijanja SAD da izruči sveštenika Fetulaha Gulena, koji je optužen za organizovanje pokušaja prevrata u zemlji.

Reuters
Turska je uputila zvaničan zahtev Americi za izručenje: Fetulah Gulen 

- Ukoliko SAD ne izruče Gulena, naši odnosi će se sigurno pogoršati - izjavio je ministar na televiziji Si-En-En Turk.

U noći 16. jula grupa pobunjenika pokušala je da izvrši vojni prevrat u Turskoj, ali su ga vlasti osujetile. Prema poslednjim podacima, u sukobima je poginulo 246 turskih državljana ne računajući pobunjenike, a više od dve hiljade ljudi je povređeno.

Ranije su Turske vlasti optužile Gulena za učešće u pokušaju državnog udara i tražile od Sjedinjenih Američkih Država njegovo izručenje. Gulen je tada osudio pobunu i izjavio da je nevin. On je takođe rekao da se ne plaši izručenja Turskoj.

Turske vlasti nemaju informacije o učešću američke CIA i FBI u obuci u Turskoj pristalica opozicionog islamskog sveštenika Fethulaha Gulena kojeg Ankara optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara, izjavio je Čavušoglu.

Ranije su o učešću specijalnih službi SAD u obuci Gulenovih pristalica u Turskoj javili turski mediji pozivajući se na optužnicu tužilaštva provincije Edirne na severozapadu zemlje.

- Mi nemamo tu informaciju. Treba videti čime se rukovodilo tužilaštvo - izjavio je Čavušoglu u intervjuu za televiziju Si-En-En Turk.

Ministar spoljnih poslova Turske je potvrdio da vlasti imaju informacije da je moguće da Gulen napusti SAD i ode u neku drugu zemlju, ali ne u Egipat.

Ranije je ministar pravde Turske Bekir Bozdag rekao da ne isključuje mogućnost da Gulen ode iz SAD u neku drugu zemlju, uključujući Kanadu, Egipat, Australiju, UAE ili Meksiko. Egipatski premijer izjavio je da Egipat za sada nije od Gulena dobio zahtev za politički azil, ali će ga uzeti u obzir, ukoliko ga dobiju.

- Nema konkretne informacije u vezi sa Egiptom, ali postoje informacije da bi Gulen mogao da otputuje u neku drugu zemlju - izjavio je ministar na televiziji Si-En-En Turk.

Ministar spoljnih poslova Turske pozvao je Nemačku da izruči niz tužilaca u vezi sa organizacijom sveštenika Fethulaha Gulena, koji su, navodno, tamo pobegli posle neuspešnog pokušaja puča.

- Nekoliko sudija i tužilaca ’paralelne države‘ nalaze se u Nemačkoj i potrebno ih je izručiti - rekao je ministar.

Vlasti Turske nazivaju Gulenovu organizaciju "Paralelna država“.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2016. 18:19
"Takav prijedlog egipatski parlamentarci opisuju kao odgovor na to što je i Turska pružila utočište zabranjenoj egipatskoj opoziciji, a posebno članovima organizacije Muslimanska braća." Oni nisu opozicija nego legitimno izabrana vlast za razliku od puciste I zlocinca Sisija. Ako ameri dozvole Gulenu "da pobjegne" u Egipat ili neku drugu od spomenutih zemalja onda ce samo dodati jos jedan dokaz da je sve odradjeno u njihovom aranzmanu.
Subota 30.07.2016. 18:21
Gulen je fantom iz senke. Njemu nije cilj samo Turska, već islamski svet. Erdogan je dobio rivala, pa se uspaničio. Gulen je pod zaštito viših sila, a Erdogan je samo lokalni bandit. Otkriva se apokalipsa ispod puča, koji je samo uvertira.
Subota 30.07.2016. 18:24
Gulen je svoj život posvetio islamu... Ko je dobro izučavao njegove knjige videće da nije reč o sekti već o klasičnom sunitskom islamu, koji se smatra ispravnim... Koliko je Gulen iznad stranaka i podela u Turskoj dovoljno govori činjenica da je uvek podržavao one koji su u tom trenutku najbolje rešenje za Tursku, pa je tako i podržao Erdoganovu AK Partiju, koja se kasnije, vremenom, dotle iskvarila da je nemoguće prepoznati je (u njoj više nema većine njenih osnivača od Gula do Arinča i dr.)... Problem kod Erdogana je počeo onda kada je pozavideo Gulenu na njegovom verskom uticaju i kada je Erdogan pomislio da može postati i verski, pored političkog, lidera Turaka, i ne samo njih već svih muslimana, ali je zaboravio da se ta iskrena ljubav u islamu ne postiže vlašću i strankom (čitaj interesima), već se ona postiže iskrenom predanošću Bogu i dobročinstvom prema Božijim stvorenjima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online