Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.07.2016.
00:11
D. Lukić - Vesti A

Drama "Velikog raskida"

Brisel za sada ne pokazuje želju za kompromisom sa Londonom, što istovremeno otvara premijerki Terezi Mej problem u vlastitoj kući.

Reuters
Rasprava u parlamentu: Tereza Mej govori poslanicima

U Donjem domu Parlamenta, Mej ima tanku većinu od 16 poslanika i svesna je da joj "evropejci" spremaju pobunu onog momenta kada bi pokazala nameru da se nagodi sa briselskom birokratijom o nekoj vrsti "norveškog modela" - da trampi slobodu imigracije u Ujedinjeno Kraljevstvo, za slobodu pristupa Britanije Zajedničkom tržištu posle raskida.

Strah od Bugara i Rumuna

Londonski "Gardijan" piše da bi nekontrolisano otvaranje vrata imigrantima iz EU (posebno za masovni dolazak Bugara i Rumuna) u Britaniju, bilo već na sledećim izborima "katastrofa" za konzervativce gospođe Mej i da bi to imalo razorne (dugoročne) posledice na ionako poljuljano jedinstvo u Konzervativnoj partiji, posle odlaska Kamerona koji je pokušao pred referendum da koketira sa Briselom - i izgubio vlast.

Tereza Mej je sada i pre nego što su krenuli pregovori sa Briselom, suočena sa dilemom da li da se opredeli za Bregzit koji bi pogodovao londonskim bankarima u Sitiju, ili pak za onaj Bregzit za koji su glasali britanski birači na referendumu - dakle, "odlazak znači odlazak".

Izbor joj uskoro predstoji i neće moći da ga izbegne.

Suma sumarum, pregovarački proces o novim odnosima ove Britanije (izvan EU) sa ostatkom Unije, London će da vodi sa željom da utanači neki "paket Bregzita" koji bi dozvolio ulazak u Britaniju samo "izvesnom profilu" evropskih imigranata - po britanskom izboru i potrebi za radnom snagom. Ugovor bi, pored toga, sadržavao i neke "zaštitne klauzule" za londonski Siti.

Đavo se krije u detaljima

Sve je to, dok ne počne brakorazvodna parnica, fluidno i u sferi političke kombinatorike - "puno đavola se krije u detaljima". A sve će krenuti da se raspakuje kada uskoro London i zvanično obavesti Brisel da poteže taj famozni Član 50 Lisabonskog ugovora koji definiše proceduru izlaska jedne članice iz EU.

Na Temzi je za sada saglasje da će cela saga o mandatu Tereze Mej na kormilu Britanije da se odigrava između milijardi londonskog Sitija i interesa antiimigracionog lobija na Ostrvu.
Ako je suditi po škrtim informacijama koje izlaze iz odaja Vajthola,Tereza Mej je više pristalica Bregzita koji kontroliše britanske granice, nego Bregzita slobodnog kretanja ljudi, roba i novca za šta su velike banke i Siti.

Narogušeni Belfast

Tereza Mej je upravo posetila Severnu Irsku (gde je 56 odsto birača glasalo za ostanak u EU) da bi tamo razgovarala o posledicama referenduma i o tome šta će Bregzit značiti za granicu te pokrajine sa Irskom. Koalicija tamošnjih političara i boraca za ljudska prava zapretila je zakonskim osporavanjem bilo kakvog poteza britanske vlade u cilju izlaska iz EU, ukoliko mirovni proces Severne Irske ne bude zaštićen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online